Klimatmanifestationen Earth Hour äger rum lördagen den 19 mars kl 20:30. Då engagerar sig Sverige och världen för att uppmärksamma klimatfrågan. Varje år deltar hundratals svenska skolor, från förskola till gymnasium, i Earth Hour.
– Skolorna gör ett fantastiskt jobb på Earth Hour. De är roligt att vi kan påverka skolorna att sätta ökat fokus på klimatet i undervisningen och vara med och inspirera dem till att agera i klimatfrågan. Unga tänker mycket på klimatet och skolan är en viktig arena för debatt och diskussion, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Inför Earth Hour jobbar tiotusentals elever med omfattande, ämnesövergripande projekt om klimat och hållbarhet. Utbildningsmaterialet hjälper lärare och elever att koppla ihop globala utmaningar med det som behöver göras lokalt.
Förra årets utvärdering visade att en klar majoritet av skolorna agerade för klimatet i samband med Earth Hour. De allra flesta uppmuntrade elever till klimatsmarta handlingar, över en tredjedel diskuterade hur skolan kan göras klimatsmartare och nästan en femtedel serverade vegetarisk mat.
– Det är roligt att Earth Hour är med och skapar positiv förändring och sätter fokus på klimatfrågan i undervisningen, säger Gitte Jutvik Guterstam, handläggare utbildningsfrågor på WWF, som tagit fram skolmaterialet inför Earth Hour.
Här är några exempel på vad fyra skolor ska göra under årets Earth Hour:
– Boisakademi klass 6-9 i Blekinge. Earth Hour övernattning med klass 6-9. De ska även laga ekologisk mat.
– Ehrensvärdska gymnasiet, Karlskrona. Cykeldag: slå nytt rekord för infartsleden vad det gäller antalet cyklister totalt under dagen.
– Påryds förskola, Björnen och Bävern, Kalmar. Mörkerfest där de lagar klimatsmart soppa och dryck.
– Gränsskolan, klass 1, Haparanda. De ska jobba med konsumtion. 6-åringar, åk 1, 2 och 3 ska prata om miljö och klimat; vad det är, och hur de själva kan vara med och påverka.
Vill ni intervjua er lokala skola?
För fler exempel och kontaktuppgifter till lokala skolor över hela Sverige, se kontaktlista. Kontakta dem gärna för ett reportage om deras arbete med klimat och hållbar utveckling i samband med Earth Hour. Kontaktlistaninnehåller endast ett urval. För övrig information gällande fler skolor som deltar i Earth Hour, kontakta Gitte Jutvik Guterstam, handläggare utbildningsfrågor WWF, 070- 521 73 19 gitte.jutvik-guterstam@wwf.se.
Utbildningsmaterialet för Earth Hour 2016 finns här