Hem NYHETER Skolklass i Huddinge vinner Surfa Lugnt-priset 2018

Skolklass i Huddinge vinner Surfa Lugnt-priset 2018

Publicerat av: Redaktionen

Årets vinnare av Surfa Lugnt-priset har utsetts. Det är Klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge som får prisvinsten på 25 000 kronor.

Tillsammans kämpar de för att få vuxna att förstå att dålig ton på nätet inte bara är ett ungdomsproblem.

För sjunde året i rad har Surfa Lugnt-priset delats ut till den organisation eller person som bäst främjat kommunikation mellan unga och vuxna på nätet under det gångna året.

Skolklass i Huddinge vinner Surfa Lugnt-priset 2018

Efter omröstning och jurybedömning korades idag Klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge till vinnare med motiveringen:

”Klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge debatterar inte bara i klassrummet, utan i krönikor och med politiker på högsta ort, för att vuxna ska förstå att dålig ton på nätet inte bara är ett ungdomsproblem. Genom att våga ta fighten mot näthat inspirerar de jämnåriga, lärare, föräldrar, politiker och allmänheten till reflektion och dialog kring hur vi alla bidrar till en trygg nättillvaro.”

-Vi tackar så sjuuuuuuuukt mycket. Av alla fina tävlanden så var vi de som vann? Heeelt sjukt. Wow, en dröm! säger Pamela och Hannah i Klass 8F.

Klassen har under det gångna året fått en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter och arbetat tillsammans med frågan om näthat. Bland annat har de genom en digital enkät tagit reda på hur pass utbrett näthat är, även bland vuxna. De fick utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att engagera sig i frågan som, efter att ha besökt klassen, meddelade på Instagram att han fått lära sig mycket nytt om digital källkritik. Just nu utformar klassen broschyren ”Är det bara unga som hatar”, för att ytterligare lyfta problematiken.

-Budskapet eleverna kämpar för att förmedla är så otroligt viktigt. Nämligen att vi vuxna inte heller beter oss särskilt bra på nätet och vi borde verkligen föregå med gott exempel, säger Kristina Axén Olin, ordförande i Surfa Lugnt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>