Hem NYHETER Skolor som vill ska få möjlighet att införa betyg från årskurs 4

Skolor som vill ska få möjlighet att införa betyg från årskurs 4

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen föreslår nya bestämmelser som innebär att en rektor ges möjlighet att besluta om att införa betyg från årskurs 4 i grundskolan, grundsärskolan och sameskolan samt från årskurs 5 i specialskolan.

I den lagrådsremiss som regeringen har beslutat om föreslås att det ska införas bestämmelser i skollagen som innebär att en rektor ges möjlighet att besluta att betyg ska sättas från årskurs 4 i den skola rektorn ansvarar för.

Lärarna ska även ges tillfälle att yttra sig inför ett sådant beslut. För de skolor som väljer att införa betyg från årskurs 4 gäller inte kravet på att upprätta skriftliga individuella utvecklingsplaner för berörda elever.

Skolor som vill ska få möjlighet att införa betyg från årskurs 4

– I januariavtalet har vi kommit överens om att skolor som vill ska kunna införa betyg från årskurs 4.

Förslaget i lagrådsremissen innebär inte att någon skola måste införa tidigare betyg.

Det blir upp till rektorn att bedöma om det är lämpligt att införa tidigare betyg på skolan och vilka åtgärder som kan krävas för att minska eventuella negativa effekter, till exempel ökad stress hos eleverna, säger utbildningsminister Anna Ekström.

De nya bestämmelserna om betyg från årskurs 4 föreslås träda i kraft den 1 april 2021 så att rektorer som vill kan besluta om att införa tidigare betyg från höstterminen 2021. Då upphör även den försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 som har pågått sedan hösten 2017. För de skolor som inte vill införa tidigare betyg gäller liksom i dag att betyg ska sättas från och med årskurs 6.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>