Skolyoga flyttar det hälsofrämjande arbetet in i klassrummet
Hem HÄLSA Skolyoga kan flytta det hälsofrämjande arbetet in i klassrummet

Skolyoga kan flytta det hälsofrämjande arbetet in i klassrummet

Publicerat av: Redaktionen

Sedan starten 2011 har Skolyoga hjälpt barn, unga och pedagoger att förbättra skolmiljön genom att träna förmågor såsom fokus, stresshantering och emotionell kompetens.

Tack vare ett nytt projektstöd från Postkodstiftelsen tar Skolyoga nu ett stort kliv framåt för att bli en nyckelaktör i att jobba förebyggande för psykisk hälsa i skolan.

Genom stödet från Postkodstiftelsen får Skolyoga möjlighet att utveckla verksamheten genom att förbättra metoder för effektmätning och fortbildning till lärare som gör övningar med eleverna.

Bred opinion för psykisk hälsa på schemat

Enligt Folkhälsomyndigheten har den psykiska ohälsan hos barn och unga fördubblats sedan mitten av 1980-talet och nästan hälften av alla 15-åringar lider av olika besvär. Sveriges elevråd, elevkårer samt flera organisationer driver sedan en tid tillbaka frågan om att psykisk hälsa ska införlivas i schemat. En opinionsundersökning från 2022 visar att åtta av tio svenskar vill se undervisning i psykisk hälsa och att en stor majoritet anser att skolan har ett ansvar för ungas psykiska hälsa och välmående. Samtidigt anser drygt sju av tio att den svenska skolan i låg utsträckning är rustad för att kunna arbeta förebyggande med ungas psykiska hälsa.

Skolyoga flyttar det hälsofrämjande arbetet in i klassrummet

Nu tar Skolyoga, med stöd från Postkodstiftelsen, ett viktigt kliv framåt för att bli en av nyckelaktörerna i att jobba förebyggande för psykisk hälsa i skolan. Med korta konkreta övningar som elever kommer att genomföra i klassrummet kommer den psykiska hälsan att främjas i helklass, vilket är både kostnadseffektivt och har effekt på elevernas hälsa.

Skolyoga flyttar det hälsofrämjande arbetet in i klassrummet

Elever får i ämnesklassrummet öva på fokus, stresshantering och emotionellt lärande.

-Det som är unikt med Skolyogas metod är att vi jobbar med kroppen för att påverka den psykiska hälsan, säger Louise Hellbom som är projektledare för Skolyogas nya projekt “Inte bara yoga” i samarbete med Postkodstiftelsen.

-Redan nu visar skolor runt om i landet stort intresse för att delta i ett första pilotprojekt med start till hösten. Det stora gensvaret runt om i landet gör att Skolyoga vet att vi är på rätt spår för att främja den psykiska hälsan bland barn och unga.

Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen uttrycker angående samarbetet:

-Vi, på Postkodstiftelsen, är övertygade om att idrott kan bidra till samhällsutveckling på olika nivåer. Genom satsningen Inte bara idrott vill vi möjliggöra för aktörer inom området för att få stöd samtidigt och genom projekten visa på idrottens potential att bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi är stolta över att stötta Skolyoga att genom Yoga- och meditationsövningar minska elevers oro och stress och visa på de positiva effekterna av detta på både hälsa och skolresultat.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>