Fram till och med 15 februari ska elever i grundskolans årskurs 9 välja och söka gymnasieprogram till höstterminen 2022.
För många elever är det ett stort och viktigt vägval inför framtiden.
I en serie artiklar kommer elever som tog studenten 2017-2021 i Lindesberg förklara varför de valde estetiska programmet på Lindeskolan och vad de vill ge för råd till de som står inför gymnasievalet.
Jonna Larsson och Simon Larsson tog studenten 2021 och förklarar varför de valde estetiska programmet på Lindeskolan istället för en annan skola:
Jonna Larsson går nu på Sjöviks folkhögskolas musiklinje med inriktning pop&rock:
“Jag gick på ‘elev för en dag’ på två skolor för att testa vilken som kändes bäst för mig. Det blev inte något speciellt svårt beslut, även om alla mina kompisar skulle gå på skolor i Örebro och jag skulle behöva åka 40 minuter för att komma till Lindesberg varje dag. Både lärarna och eleverna verkade så snälla och bra och det verkade som att dom hade en så fin gemenskap. Klasserna var lite mindre än vad dom var på den andra skolan vilket jag tyckte kändes bra.”
Simon Larsson går på Filmprogrammet på Örebro universitet:
“Anledningen till att jag valde Lindeskolan var mest för att skolan var lite mindre än mitt andra alternativ – vilket kändes trevligare och passade mig bättre. Så klart hjälpte det även att man fick ett sånt otroligt varmt välkomnande av elever och lärare när man var där på öppet hus. Det var nog då jag faktiskt bestämde mig.”
Läs mer om Jonna och Simon i kommande artikel – liksom svar från fler som valde estetiska programmet på Lindeskolan.
……………………………………
Checklista inför gymnasievalet:
● Ta reda på fakta inför gymnasievalet: Var inte rädd för att ställa frågor och jämför olika alternativ. Kolla recensioner från tidigare elever, besök skolor på öppet hus och var nyfiken. Genom att vara noggrann i ditt val av program och skola minimerar du risken för att ska bli missnöjd över ditt val.
● Vad är viktigt för dig inför gymnasievalet: Sätt upp punkter som är viktiga för dig i ditt gymnasieval och jämför sedan de punkterna med vad de olika gymnasieskolorna erbjuder dig som elev.
● Gymnasieprogrammets innehåll: Vad innehåller utbildningen? Kolla in de olika programmens poängplaner för att se vilka kurser som ingår i varje program! Får du den behörighet som krävs för vidare studier? Ingår det praktik? Alla frågor är viktiga att få besvarade gällande gymnasievalet.
● Efter gymnasiet: Kontrollera din behörighet inför vidare studier. På de högskoleförberedande gymnasieprogrammen blir du behörig för att plugga vidare på högskole- och universitetsutbildningar. När du läser ett yrkesprogram blir du inte automatiskt högskolebehörig, men du har alltid möjlighet att bli det.
● Vad du själv tycker är viktigast! Det viktiga är att du tänker på vad du själv skulle vilja göra med din framtid och inte lyssnar för mycket på familj och vänner. Det är du som ska trivas och ha kul med det du gör!
● Estetiska programmet: För att bli behörig till Estetiska programmet krävs att du har lägst betyg E i ämnena svenska/svenska som andra språk, engelska, matematik samt ytterligare nio ämnen.
Tidplan för gymnasievalet i Örebro län:
● Gymnasieval: 10 januari – 15 februari
● Preliminär antagning: 4 april kl. 10.00 på webben
● Eventuella ändringsval: 11 april – 9 maj
● Slutlig antagning: 4 juli f.o.m 10.00
● Svara på antagningsbesked på webben: 29 juli
● Reservantagning: 4 augusti – 15 september
……………………………………
Estetiska programmet på Lindeskolan
“Estetiska programmet är inte något yrkesprogram för musiker och konstnärer – det är ett studieförberedande program som kan leda till vitt skilda yrken. Estetiska programmet förenar det bästa ur två världar – att utveckla ett kreativt skapande och samtidigt ge en god grund för vidare studier”, förklarar Ingeborg Hjelmberg – programsamordnare för estetiska programmet på Lindeskolan i Lindesberg.
Estetiska programmet förenar det bästa ur två världar – att utveckla ett kreativt skapande och samtidigt ge en god grund för vidare studier på högskolor och universitet.
“Vi har elever som studerat vidare till vitt skilda yrken”, förklarar Ingeborg Hjelmberg och ger några exempel:
Daniel – Produktchef på Wurth; Richard – Fjärrvärmetekniker; Sanna – Musiklärare; Andreas – Färghandlare; David – Kultursamordnare; Rosalie – Student Civilingenjör; Simon – Student Konsthögskolan; Emil – Billackerare; Karin – Statistiker på SCB; Pär – Fritidspedagog; Kristina – Barnskötare; Jens – Taxichafför; Jonatan – Grafisk formgivare; Karin – Förskollärare; Natalie – Journalist; Johanna – Fotograf; Jocce – Spelutvecklare; Mattias – Conceptual Artist; Ida – Läkare; Jasmine – Jurist; Robert – Formgivare; Adam – Redigerare; Natalie – Journalist; Johanna – Fotograf; Rebecca – Mask- och perukdesigner; Ola – Musiker/Musiklärare; Sara – Danslärare; Per – Systembolagschef.
- Läs mer om estetiska programmet på Lindeskolan >>
- Program för estetiska programmet på Lindeskolan >>