Smarta AR-glasögon ger en mer flexibel produktion
Hem HÄLSA Smarta AR-glasögon ger en mer flexibel produktion

Smarta AR-glasögon ger en mer flexibel produktion

Publicerat av: Redaktionen

Teknikutvecklingen går fort framåt, men våra förväntningar på den går framåt ännu snabbare.

Inom industrin är det extra tydligt, då det blir allt mer komplicerat att bygga och skapa produkter.

Operatörer får allt mer komplexa produktioner att hantera, men det finns hjälpmedel att tillgå. Oscar Danielsson, doktorand på Högskolan i Skövde, har tagit reda på vad företag behöver tänka på för att smarta AR-glasögon ska kunna integreras i verksamheten.

Tekniken AR, ”augmented reality” eller ”förstärkt verklighet” på svenska, ger oss möjlighet att se virtuella objekt i vår egen verklighet. Smarta AR-glasögon kan ge operatörer inom industrin fördelar som skapar en mycket mer flexibel och effektiv produktion. Operatören kan med hjälp av smarta AR-glasögon få upp information i synfältet – information som sedan följer med när operatören rör sig. Men industrin är komplex, det är många system som ska fungera ihop under lång tid. Oscar Danielsson, doktorand i informationsteknologi på Högskolan i Skövde har i sin forskning fokuserat på att ta reda på vad företag behöver tänka på för att smarta AR-glasögon ska kunna integreras, och fungera, med övriga produktionssystem.

– Jag har tittat på hur operatörer kan ha nytta av att se mer komplex information, genom att använda sig av smarta AR-glasögon, vilket i sin tur gör att de kan arbeta mer effektivt med sina händer. Jag har själv jobbat som operatör inom industrin och det är en erfarenhet som har varit väldigt bra för mig i den här forskningen.

Enklare att ta beslut

Industrin har många alternativ att fundera på när det gäller att effektivisera verksamheten. Smarta AR-glasögon är ett sätt. Men det kan vara svårt för beslutsfattare att bedöma om det är värt att satsa på, om de inte vet vad det är för någonting. Oscar Danielsson har nu tagit fram ett ramverk för vad företag ska tänka på om de överväger smarta AR-glasögon som operatörsstöd.

Smarta AR-glasögon ger en mer flexibel produktion

Oscar Danielsson, doktorand på Högskolan i Skövde, har tagit reda på vad företag behöver tänka på för att smarta AR-glasögon ska kunna integreras i verksamheten.

– Beslut att investera i smarta AR-glasögon är komplext, där man måste väga många saker mot varandra. Om man till exempel vill ha ett avancerat stöd med 3D-animationer kan smarta AR-glasögon definitivt vara det. Men det är bara ett begränsat antal modeller som klarar av så avancerade animationer bra just nu, och kostnaden för att utveckla och underhålla instruktionerna ökar också. Om man istället vill ha ett enklare stöd, som till exempel text eller bilder, blir det mycket lättare att genomföra.

Men då kan man samtidigt överväga andra alternativ som bildskärmar eller lysande lampor.

Resultatet av forskningen kan nu användas som en snabb vägledning för industrier där man funderar på om smarta AR-glasögon kan passa i verksamheten. Ramverket är ett onlineverktyg genom vilket företaget kan få en ungefärlig uppskattning, och även vägledande motiveringar, i de olika fall företaget funderar på. Ramverket ger inte ett definitivt svar eller en färdig lösning, då det är alldeles för beroende från fall till fall. Men det belyser viktiga saker företaget bör tänka på och visar på vad de behöver ta reda på mer om.

– Det är ett sätt att få igång processen, så att man kan börja från noll och komma igång.

Just nu arbetar Oscar Danielsson som konsult hos Dizparc där han aktivt söker uppdrag inom både akademin och industrin för att kunna bidra med sin kunskap om AR som operatörsstöd inom industrin. Han försvarar sin avhandling ”Augmented Reality Smart Glasses as Assembly Operator Support” på ASSAR Industrial Innovation fredagen 16 september.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>