Unik forskarutbildning lockar nya doktorander
Hem FORSKNING Unik forskarutbildning lockar nya doktorander

Unik forskarutbildning lockar nya doktorander

Publicerat av: Redaktionen

IT inom vården, skola och digitalisering och arbetsintegrerat lärande inom industrin.

Unik forskarutbildning lockar nya doktorander

Det är några av de områden som 25 doktorander på Högskolan Väst beforskar.

Det gör de inom ramen för det helt unika ämnet arbetsintegrerat lärande som sedan 2020 finns på forskarnivå på Högskolan Väst.

-Det är verkligen jätteroligt! Det mångåriga arbetet med att utveckla arbetsintegrerat lärande, AIL, som högskolans profil bär nu ytterligare frukt. Vi är i topp i världen kompetensmässigt inom AIL och det sprider sig, säger Lars Svensson, vicerektor för forskning och forskarutbildning på Högskolan Väst.

Kristina Lindh, studierektor för utbildning på forskarnivå på Högskolan Väst håller med och fyller i:

-Vi ligger helt rätt i tiden och möter upp ett behov som finns i samhället när det gäller ett lärande som är i förändring. Ett ämnesområde som uppenbarligen intresserar många.

Men både Lars och Kristina poängterar att tillväxten behöver ske klokt och i lagom takt.

-Det handlar till exempel om att vi kan säkerställa att de doktorander vi tar in får handledare med en hög kompetensnivå som i sin tur kräver att högskolan arbetar aktivt med meriteringsinsatser, kompetenspåfyllnad och nyrekryteringar, säger Kristina.

Tio doktorander hos extern part
Ämnet AIL är tvärvetenskapligt och olika aspekter av lärandet kan studeras såsom exempelvis pedagogik, psykologi, vårdvetenskap, sociologi, informatik eller företagsekonomi. Områden som kan beforskas inom ramen för den nya forskarutbildningen är till exempel vad som händer med villkoren för lärandet när organisationer, professioner och yrkesroller förändras. Andra områden handlar om utveckling av det arbetsintegrerade lärandet genom nya redskap, exempelvis informationsteknologi.

-Det är brett spektrum av teman som doktoranderna finns inom och forskningen sker i nära samverkan med omvärlden. Tio av doktoranderna är dessutom så kallade tredjepartsdoktorander med anställning hos extern part, berättar Kristina Lindh.

Att arbeta med tredjepartsdoktorander är ett medvetet val som går väl i linje med högskolans starka samverkansprofil.

-Det handlar om att vi eftersträvar att ny kunskap skapas tillsammans med andra för att på så sätt öka avtryck och påverkan på samhället, säger Lars.

Vill öka internationalisering
Doktoranderna finns exempelvis anställda inom NU-sjukvården, Närhälsan och Campus Västervik men det finns också gemensamma doktorander med andra lärosäten som exempelvis Försvarshögskolan. Likaså finns det doktorander i samarbete med lärosäten utanför Sverige, just nu i form av två stycken på Central University of Technology i Sydafrika.

-Det internationella samarbetet vill vi utöka framöver. Där handlar det också om att öka mobiliteten för våra svenska doktorander – att skapa ett utökat utbyte med andra länder och internationella nätverk, säger Lars Svensson.

Han menar att det är nödvändigt med tanke på de globala samhällsutmaningar vi står inför.

-Vår ambition måste vara att förse våra doktorander med ett så stort internationellt nätverk som möjligt och att deras vardag sker i ett globalt sammanhang. Jag skulle till exempel gärna se att Högskolan Väst drev en internationell forskarskola inom AIL i framtiden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>