Hem PÅ GÅNG 40-årsjubileum för internationell konferens i Göteborg

40-årsjubileum för internationell konferens i Göteborg

Publicerat av: Redaktionen

Att få datorer att hantera mänskligt språk blir allt viktigare.

Den nordiska datalingvistikkonferensen NoDaLiDa firar i år 40-årsjubileum och är tillbaka i Göteborg där allt startade 1977.

Under tre dagar, 22-24 maj, samlas ledande forskare, industrirepresentanter och andra intresserade från flera länder för att ta del av den senaste forskningen inom området.

Språket är människans viktigaste verktyg och att få datorer att hantera mänskligt språk blir allt viktigare för alla slags samhällstjänster och för en lång rad kommersiella tillämpningar. Men datalingvistik är också nödvändigt för forskningen inom många ämnen, utöver de språkvetenskapliga.

40-årsjubileum för internationell konferens i GöteborgDatalingvistik, eller språkteknologi, används idag till en mängd saker. Det kan handla om maskinöversättning, som exempelvis Googles översättningsfunktion, och informationssökning. Eller taligenkänning och talsyntes, som exempelvis när man beställer biljetter eller beskriver sitt supportproblem för en dator över telefon.

Språkteknologi används också till grammatisk analys för att kunna utforska stora mängder text, som när en språkvetare vill se språkets förändringar över tid eller en samhällsvetare exempelvis vill titta på strömningar i sociala medier.

Nordiska datalingvistikdagarna, som konferensen ursprungligen hette, startades i Göteborg 1977 av det som har kommit att bli Göteborgs universitets forskningsenhet Språkbanken. Arrangemanget NoDaLiDa (Nordic Conference on Computational Linguistics) går runt bland nordiska och baltiska länder och i år hålls konferensen i Göteborg. Deltagarna kommer i första hand från Norden och Baltikum, men även från många andra länder.

– En livaktig svensk språkteknologiforskning är absolut nödvändig om vårt språk ska förbli ett fullständigt samhällsbärande språk i en allt mer digitalt sammanknuten värld, men för att förbli i frontlinjen måste vi också ha nära kontakt med den internationella forskningen. Det är ett av de främsta syftena med konferensen NoDaLiDa, säger Nina Tahmasebi som är språkteknologiforskare, doktor i datavetenskap och del av den lokala konferenskommittén.

Inbjudna huvudtalare är Rada Mihalcea, University of Michigan, Kyunghyun Cho, New York University, och Sharon Goldwater, University of Edinburgh.

Rada Mihalcea kommer att tala om automatisk sociolingvistik, där man kan lära sig om människors värderingar, beteenden och syn på omvärlden. Kyunghyun Cho kommer att tala om maskinöversättning med hjälp av neurala nätverk (program som lär sig lösa problem genom att man först tränar det, ett av de mest kända verktygen inom artificiell intelligens) och Sharon Goldwater ska berätta om hur man får datorer att lära sig direkt från talat språk, utan att använda sig av föranalyserade data – ungefär så som barn lär sig språk.

Tid: 22-24 maj (22 maj: workshoppar, 23-24 maj: huvudkonferens)

Plats: Konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20A, Göteborg

Webbsida och program: http://nodalida2017.se

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>