Hem NYHETER Studenternas app ska göra våra kulturminnesmärken mer attraktiva

Studenternas app ska göra våra kulturminnesmärken mer attraktiva

Publicerat av: Redaktionen

Studenterna vid dataingenjörsprogrammet på Högskolan i Gävle har utvecklat en app som ska göra det roligt och spännande att ”samla kulturminnesmärken”.

”Kulturjakten”, som appen heter, handlar om att besöka kulturplatser i Gästrikland.

Studenternas app ska göra våra kulturminnesmärken mer attraktiva

Åke Wallin, utbildningsledare, Dennis Nordström, ordförande i Naturkraft Gästrikland, Erik Gidlund, Rebecca Lindberg och Mattias Kranse sistaårsstudenter på dataingenjörsprogrammet

Föreningen Naturkraft Gästrikland, som beställt den, vill att människor ska upptäcka hur bra man mår av att komma ut i naturen och samtidigt med detta stimulera turismen.

– Vi vill erbjuda upplevelser som människor efterfrågar och upplevelser i naturen ligger högt när resmål väljs, säger Dennis Nordström, ordförande i Naturkraft Gästrikland.

På jakt efter kulturminnen

Studenternas app ska göra våra kulturminnesmärken mer attraktiva 4I området Högbo, som är det man först blivit klar med, finns tio koordinater som man ska besöka. Det är bara när man står inom tio meter från koordinaten som man kan titta på den och man får poäng efter hur många man plockat. Det finns även en länk som gör att man kan läsa mera om den plats man är på.

– Den moderna tekniken tror vi kan vara ett sätt att intressera ungdomar, men inte bara ungdomar, även gamlingar cyklar ut på geocoaching och letar turfområden, säger Dennis.

Studenterna arbetar nu vidare och nästa område är Årsunda, En tanke är att också skolorna skulle kunna använda appen i pedagogiskt syfte.

– Det här måste vara jättebra för skolorna, man kanske har läst om något, eller flera av objekten, och så ger man sig ut och får då lite frågor på det man läst, säger Mattias Kranse, en av studenterna som utvecklat appen.

Åke Wallin, utbildningsledare för dataingenjörsprogrammet, menar att man försöker få kurserna så nära verkligheten som möjligt. Han poängterar också att studenterna lär sig under projektets gång och att det blir en extra nerv med externa uppdragsgivare.

Supernöjda studenter

Erik Gidlund ser utbildningen som mitt i prick och tycker att projektet varit suveränt kul. Så kul att han kommit på sig med att sitta uppe sent på nätterna och utvecklat egna appar och på det sättet utökat sina kunskaper.

Studenternas app ska göra våra kulturminnesmärken mer attraktiva 5

– Jag är redo och känner att jag fått de kunskaper som arbetsmarknaden efterfrågar. Jag vill ut nu och börja lösa problem, säger Erik Gidlund.

Rebecca Lindberg tycker det varit så roligt att skarpt få testa de kunskaper hon fått under programmets gång, att få sätta dem på prov lite grann. Framåt vill hon plugga vidare på ett masterprogram.

– Jag har fått en väldigt bra bredd i det här programmet och nu känner jag att jag skulle vilja specialisera mig mer, säger Rebecca Lindberg.

För Mattias Kranse har det varit väldigt lärorikt att bli tvungen att vara flexibel mot en beställare, att få testa om kunskaperna räcker för det.

– Jag känner att jag vill ut och arbeta nu och jag känner att jag är väl förberedd, säger Mattias Kranse.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>