Hem NYHETER Unga utforskar framtidens jobb på Innovatum Science Center

Unga utforskar framtidens jobb på Innovatum Science Center

Publicerat av: Redaktionen

De närmsta dagarna blir Innovatum Science Center navet för unga studenters framtidsspaningar.

Då kommer 761 gymnasielever från hela Fyrbodal för att delta i eventet Futurum, som bjuder på ett fullspäckat program kring framtidens jobb och studier.

Målsättningen med Futurum är att ge Fyrbodals teknik- och naturelever en spännande input kring ämnen det gäller att ha koll på inför val av studier eller arbete. I vår region, både på den svenska och norska sidan gränsen, finns många attraktiva framtidsmöjligheter.

Från Life Science till hållbar utveckling och rymden

Unga utforskar framtidens jobb på Innovatum Science Center

Årets tre övergripande teman är Life Science, hållbar utveckling och rymd. Här ryms allt från frågor om hållbar mobilitet, cirkulär ekonomi, biomarina näringar och forskning om liv i universum, till klimatförändringar och samarbete mellan människa och maskin.

Eleverna kommer också få ta del av olika yrkesroller som till exempel forskare, stadsutvecklare, sjukhusfysiker och rymdingenjör. Sammantaget kommer inte färre än 20 olika föreläsare från närregionens akademi och industri att presentera sina verksamheter.

Workshops ställer frågor på sin spets

Förutom spännande föreläsningar får eleverna också arbeta aktivt med kluriga uppgifter i olika workshops. Inom temat hållbar utveckling handlar det om världshandel, utsläpp och konsten att nå globala överenskommelser. Inom Life Science kastas eleverna istället in i ett rollspel en bit in i framtiden, där de måste ta ställning till utmanande frågor kring genetik och etik.

För deltagarna i tema rymden väntar Space Escape, problemlösning och samarbete i Escape-Room-format, där en syretank exploderar ombord rymdskeppet Apollo 13, ”Houston, we have a problem…”. Några av klasserna genomför dessutom studiebesök på T-Engineering, NEVS och Produktionstekniskt centrum, där de med hjälp av Högskolan Västs ingenjörer får programmera robotar.

Deltagare från hela Fyrbodal

Futurums sex programdagar pågår under perioden 29 januari till 8 februari och riktar sig till eleverna på de teknik- och naturvetenskapliga gymnasieprogrammen i Fyrbodal. Sammantaget väntas 761 elever från Nils Ericssons gymnasium i Trollhättan, Birger Sjöbergs gymnasium i Vänersborg, Gullmarsgymnasiet i Lysekil och Strömstads gymnasium i Strömstad.

Företag som ÅF, GKN, T-Engineering, NEVS deltar, liksom Högskolan Väst, Högskolan i Östfold, Radiologen från Norra Älvsborgs länssjukhus, Samhällsbyggnadsförvaltningen i Trollhättans stad och Symbioscenter i Sotenäs. Innovatum Startup samt Innovatum Science Center med sina pedagoger, deltar naturligtvis också.

Vår förhoppning är att alla ungdomar får med sig massor med inspiration tillbaka till skolan och in i framtida val av studier och yrken.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>