Skolan och TV informerade barn i Sverige om covid-19-pandemin
Hem Undersökning Studie visar att skolan och TV informerade barn i Sverige om covid-19-pandemin

Studie visar att skolan och TV informerade barn i Sverige om covid-19-pandemin

Publicerat av: Redaktionen

Hur fick barn i Sverige tillgång till och hur uppfattade de informationen om SARS-CoV2 och covid-19 under den första fasen av utbrottet?

En internationell studie visar att de främsta informationskällorna var skolan och TV.

Barn fattar beslut om sin hälsa

Undersökningen visade att barn fick tillgång till information främst från skolan men även från TV. De föredrog information från källor som de uppfattade som pålitliga.

– I en pandemi förväntas alla i ett samhälle agera för att minska smittspridningen. Barn är en grupp som också förväntas fatta beslut som rör deras hälsa och därför är det intressant att förstå hur de har fått informationen som de baserar sina beslut på, säger Janet Mattsson, docent och lektor vid Röda Korsets Högskola och en av forskarna i den internationella studien.

Undersökt barns hälsokompetens i relation till covid-19

Studien är en delstudie av en internationell tvärsnittsundersökning som genomfördes online 2020 under de första månaderna av pandemin. Syftet var att undersöka barns hälsokompetens i relation till covid-19.

– Barnen som deltog i studien rapporterade att informationen de fick tillgång till var lätt att förstå och det fick dem att ställa nya frågor. De har berättat att de tycker att de visste mycket om pandemin, både vad gäller den potentiella faran för sig själva och för andra, och hur man agerar för att skydda sig själva och andra. Pandemin uppfattades som ett intrång i deras liv, säger Janet Mattsson.

Skolan och TV informerade barn i Sverige om covid-19-pandemin

Analysen baseras på data från öppna frågor, flervalsfrågor, teckningar och statistik. Sammanlagt deltog 50 svenska barn i åldrarna 7–12 år i undersökningen.

– Svenska barn mellan 7 och 12 år var välinformerade om SARS-CoV2 och Covid-19 under den första fasen av pandemin, de kunde förklara hur de skulle agera för att skydda sig själva och andra från att bli infekterade av viruset. Skolan och TV var deras viktigaste informationskällor, säger Janet Mattsson.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>