Svensk radonföreningHöga radonvärden i flera skolor landet över
Hem HÄLSA Svensk radonförening: Höga radonvärden i flera skolor landet över

Svensk radonförening: Höga radonvärden i flera skolor landet över

Publicerat av: Redaktionen

Svensk radonförening ser med oro på att Sveriges största arbetsplats: skolan, verkar ha stora problem med höga radonhalter landet över.

I lokalnyhet efter lokalnyhet rapporteras att skolor runt om i landet verkar ha för höga radonhalter.

Det skulle behöva göras ett stort radonmätningsarbete och efterföljande arbete som får ner radonhalterna i flera skolor. Man varken ser eller känner lukten av den radioaktiva gasen radon som på sikt kan ge lungcancer om man andas in höga halter av radongasens sönderfallsprodukter under lång tid.

Svensk radonföreningHöga radonvärden i flera skolor landet överAlltför många förskolor och skolor har för höga radonvärden. Radonhalterna i skolor och förskolor ska hållas under 200 Bq/m3 enligt Strålskyddsförordningen. Det är fastighetsägaren som ansvarar för radonmätning i skolor och förskolor och vid behov åtgärda radonhalter över referensnivån. En ny vägledning för radonmätning i skolor och förskolor togs fram under hösten 2022 av Strålskyddsmyndigheten. Den nya vägledningen ersätter den tidigare kompletterande vägledning till metodbeskrivning för radonmätningar i skolor och förskolor som publicerades 2006 av Socialstyrelsen.

  • Det är bra myndigheterna ligger på genom att ta fram en ny vägledning och tydligt visar man vilket ansvar som finns. Det finns dock en oro från vår sida med vägledningen eftersom det inte finns ett krav på att alla klassrum med markkontakt skall mätas. Det räcker inte att mäta var 5:e klassrum, säger Dag Sedin, ordförande Svensk radonförening.
  • Tyvärr är det vanligt med förhöjda radonhalter i svenska skolor. Statistik baserad på radonmätningar som genomförts mellan år 2017 och 2020 visar att 40 procent av svenska skolor har ett eller flera utrymmen med radonhalter över referensnivån 200 Bq/m³, fortsätter Dag Sedin.
  • En tydlig brist i metodbeskrivningen vi ser är att fokus är i de klassrum där barn vistas längst tid. Skolan är landets största arbetsplats så självklart borde även utrymmen där lärare spenderar större delen av sin arbetstids mätas såsom gympasalar, slöjdsalar, bildsal mm också inkluderas, fortsätter Dag Sedin.
  • Med tanke på att ca 500 svenskar varje år drabbas av lungcancer som en följd av långvarig exponering för radon borde verkligen mätning och sanering av radon prioriteras mer av myndigheter och arbetsgivare, avslutat Dag Sedin, ordförande Svensk radonförening.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>