Hem NYHETER Mecenat Insights: Studenterna planerar en nedtonad jul med distans i både firande och shopping

Mecenat Insights: Studenterna planerar en nedtonad jul med distans i både firande och shopping

Publicerat av: Redaktionen

Vi har frågat studenterna om jul och julfirandet och de verkar väl förberedda på att årets högtid inte kommer bli som den brukar vara.

De planerar småskaligt firande med familjen och majoriteten kommer att julhandla på nätet där många av dem redan förra veckan började fynda klappar under Black Week.

Mecenat Insights: Studenterna planerar en nedtonad jul med distans i både firande och shopping

Budskapet om återhållsamt julfirande när det gäller umgänget verkar ha nått fram till studentgruppen. 70 procent av de som svarade på vår undersökning anger att de planerar att fira jul i en liten grupp med bara den närmaste familjen.

Knappt 20 procent kommer ta ut svängarna lite mer och planerar att fira med en lite större del av släkten. Ett fåtal kommer stanna hemma själva och titta på TV, några ska hänga med ett kompisar medan 5 procent svarar att de inte kommer att fira jul alls.

Julklappar verkar dock finnas kvar i julplaneringen och 66 procent satte igång att handla dem redan under förra veckans Black Week.

Önskelistan för de egna julklapparna är snarlik den från förra året när vi ställde samma fråga i Mecenat Insight. Kläder och skor är överlägset vanligast och efter ett stort hopp ner till nästa på listan kommer inredning, presentkort, smink & accessoarer, följt av datorer och hemelektronik ytterligare en bit ner.

I botten av listan är det inte någon direkt överraskning att hitta upplevelser som resor och restaurangbesök, det vill säga sånt som begränsats av pandemin. Det är inte heller någon sensation att en stor majoritet av studenterna planerar att undvika eventuell trängsel på stan och istället handlar de flesta av sina julklappar på nätet.

Avslutningsvis kan vi konstatera att årets julklapp stormköket, inte är något som studenter i allmänhet hoppas hitta i under granen. Bara 8 procent säger att de kommer ha det på önskelistan.

Undersökningen genomfördes under vecka 47 och besvarades av 1 931 studenter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>