Hem NYHETER Sydsvensk storsatsning på framtidens entreprenörer

Sydsvensk storsatsning på framtidens entreprenörer

Publicerat av: Redaktionen

Med drygt nio miljoner kronor i ryggen ska att samverkansprojekt skapa fler produkter och tjänster i näringslivet.

Detta genom att skapa en struktur för hur studenternas kraft och innovativa förmågor ska kunna utnyttjas bättre.

Sydsvensk storsatsning på framtidens entreprenörer

Projektet omfattar tiotusentals studenter vid två lärosäten, samtliga kommuner i Skåne och Blekinge, och leds från Högskolan Kristianstad.

Tillväxtverket har beviljat 9,2 miljoner kronor till projektet Framtidens entreprenöriella arbetskraft. Pengarna ska stärka företagande och entreprenörskap i Skåne genom att skapa en struktur för hur företag tillsammans med studenter ska utveckla sina innovativa förmågor. Kort och gott: studenternas kraft idéer ska utnyttjas bättre för att skapa fler produkter och tjänster i näringslivet.

Högskolan Kristianstad har sedan tidigare innovationsundervisningsmomentet ToY Imagine för studenter och studentkonsultverksamheten Akademi. Dessa verksamheter kommer nu att utvecklas vidare tillsammans med bland annat Malmö universitet, Krinova och Drivhuset.

– Fler små och medelstora företag får nu större tillgång till studenter att utföra uppdrag åt dem som de är i behov av. Företag kommer också få delta tillsammans med studenter i praktiska moment och innovationsundevinsing, som nu ska arbetas in i många av högskolans program. Så på sikt kommer studenterna att bli en större resurs för företagens kompetensförsörjning och förnyelse, säger Caroline Georgson, samverkansstrateg vid Högskolan Kristianstad som skrivit projektansökan.

En plan för hur studentkonsultverksamhet kan drivas och organiseras kommer att tas fram för andra som i dag inte har sådan innovations-verksamhet. Dessutom ska företag i östra Skåne och västra Blekinge, där nyttjandet av studentkonsulter traditionellt varit som lägst, få hjälp med uppgifter utförda av studenter. Samtidigt förväntas studenterna med hjälp av projektet i ökad grad stanna i regionen och bidra till förnyelse av det regionala näringslivet.

– Jag är glad att fler EU-medel hamnar i vår region och att projektet nu ger högskolan riktigt goda förutsättningar att tillsammans med näringslivet arbeta med initiativ som bidrar till arbetstillfällen och tillväxt i vår region, säger Caroline Georgson.

Framtidens entreprenöriella arbetskraft – projektdetaljer:

  • Projektperiod: 1 september 2020 till 31 december 2023. Under hösten planering och rekrytering av studenter som vill arbeta extra med innovation- och näringslivsutveckling. Under våren kommer utbildningsinsatser och studentkonsultverksamheten starta upp för företag.
  • Budget: 9 206 765 kr
  • Finansiärer: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Kristianstads kommun, Länsförsäkringar, Sparbanksstiftelsen 1826, Sveriges Stärkelseproducenter.
  • Parter: Högskolan Kristianstad (leadpart), Krinova Incubator & Science Park, Kristianstads kommun, Malmö universitet och Drivhuset.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>