Hur kan samarbete med lokala producenter bidra till ökad hållbarhet?
Det har arbetsgruppen i hållbarhetsprojektet ”Ett nytt recept för skolmåltider” försökt lista ut tillsammans med studenter på Karlstads universitet samt Karlstads Teknikcenter.
Karlstad är en av fyra kommuner som i februari 2021 valdes ut att delta i Livsmedelsverkets och Vinnovas projekt ”Ett nytt recept för skolmåltider”. Projektet ska utveckla framtidens hållbara skolmatssystem för att på ett bättre sätt kunna ta vara på den resurs som skolmåltiden är.
Tjänst för producent och kund
Karlstads kommuns projektgrupp har arbetat med två fokusområden där ett är att utveckla en tjänst för producent och kund.
– Vi har tagit hjälp av studenter vid Karlstads universitet samt Karlstad teknikcenter som under hösten arbetat med att ta fram förslag på digitala prototyper, säger Alain Grenard, kostchef och deltagare i projektgruppen.
– Prototyperna ska exemplifiera arbetsgruppens idé om att samordna tillgång och efterfrågan av närproducerade råvaror.
Grupperna från Karlstads universitet samt Karlstads Teknikcenter kommer under en förmiddag få presentera sina idéer för projektgruppen och andra inbjudna.