Hem Reportage Med Microsoft Windows Intune får skolorna i Västerås tid över till kärnverksamheten

Med Microsoft Windows Intune får skolorna i Västerås tid över till kärnverksamheten

Publicerat av: Redaktionen

entrenybyggewebbDet som startade som ett pilotprojekt med Nybyggeskolan i Västerås som testskola har nu utvecklats.

I dag har samtliga skolor i Västerås som valt pc med Windows för eleverna gått över till Microsoft Windows Intune. Det betyder att det finns 3600 datoranvändare i form av pedagoger och elever.Datorerna har länge haft en central roll i utbildningen, men har inte alltid skötts optimalt när det gäller uppdateringar av mjukvara, säkerhet och prestanda. Något som pedagog Thomas Lehnberg började känna konsekvenserna av för två år sedan. 

– Skollagen går igenom en ny reform med sikte på att erbjuda en skola i världsklass. Samtidigt får pedagogerna mindre tid till förfogande. Det ställer ju krav på att datorerna och mjukvaran är i skick, det finns inte tid till att hantera en krånglande maskinpark.

datoranvandning-014Akut problem behövde lösas
Problemet började bli allt mer akut under 2010, något som Magnus Haglund på Microsofts partnerföretag Advania kan intyga.

– Vissa av datorerna var från 2009 och hade inte hanterats systematiskt sedan dess. Ingen hade ansvar för säkerheten och mjukvaruuppdateringarna, allt sköttes manuellt med hjälp av ett Excel-ark, säger han.

För att komma tillrätta med maskinparken skapade Thomas Lehnberg förra våren en checklista över vilka förbättringar han ville se. Förutom att administrera elevdatorerna på ett mer kontrollerat sätt ville han ha en lösning som kunde få ordning på maskinunderlag, inventeringslistor och licenser.

– Vi ville få kontroll över vilka maskiner som var ute på skolorna, vilken elev som ansvarade för datorn och vilka program som användes. Det var också viktigt för oss att kunna hantera detta på egen hand och inte vara beroende av en leverantör, fortsätter Magnus Haglund.

Lösningen fanns i Windows Intune
Windows Intune installerades för Nybyggeskolan i juni 2012. Resultatet blev över förväntan och strax innan nyår valde Västerås Stad att fullt ut implementera Windows Intune för stadens skolor.

– I grunden handlade det om kontroll, men vi kan också ge bättre support till elever och pedagoger, bland annat genom en student help desk. Datorerna kan också föreslå och ladda ner lämpliga applikationer, säger han.

Sparar tid och ökar livslängden
En annan fördel är möjligheten att se hur varje dator mår, och utföra säkerhetsåtgärder som uppdateringar eller hantera virusskydd utan att ta in maskinen för service.

– Detta sparar mycket tid, inte minst efter loven då datorerna ska rensas och uppdateras. Att det nu sker kontinuerligt ger datorn en ökad livslängd vilket i sin tur genererar besparing. Vi har en mycket friskare maskinpark än vad vi någonsin haft, säger Thomas Lehnberg.

Även Shawn Akrawi är nöjd med resultatet.

– Skolorna har inga avbrott i kärnprocessen som innan, så där vet jag att vi gör en effektiviseringsvinst. Jag är väldigt glad att vi hittat den här lösningen.

Affärsbehov
På Nybyggeskolan handlade det om att hitta ett system för att administrera skolans maskinpark, som sedan 2009 hanterats manuellt och utan tydliga rutiner och riktlinjer. Näs samtliga skolor gick över till lösningen Windows Intune visste man att lösningen fungerade.

Lösning
Installera Windows Intune, med målsättningen att minska service-tid och servicekostnader för varje enskild dator, samt att på automatisk basis erbjuda applikationer som går att ladda ned.

Resultat
All mjukvaruuppdatering och datoradministration sköts nu via en central punkt, vilket sparar både tid och pengar. Mindre tid läggs på administration av datorerna, och desto mer på undervisningen.

Källa: mslogo ?????????????

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>