Hem NYHETER Tekniska museet rullar ut till Husby och Skärholmen på sportlovet

Tekniska museet rullar ut till Husby och Skärholmen på sportlovet

Publicerat av: Redaktionen

​Sedan några år tillbaka arbetar Tekniska museet med projektet Maker Tour – programmering i skolan som genomförs bland elever i utsatta områden i Stockholm.

Målet är att stärka den digitala kompetensen och öka intresset för teknik.

Tekniska museet rullar ut till Husby och Skärholmen på sportlovet

Hej alla små genier! Vecka 9 är det dags för Tekniska museets sportlovskurser.

Men trots att initiativet är mycket uppskattat är det svårt att få barnen att komma till museets uppföljande lovkurser. Lösningen? Att Tekniska museet kommer till dem istället.

– Tekniska museets devis är att vara alla små geniers favoritställe. För första gången provar vi nu att hålla sportlovskurserna hos eleverna.

Vår programmeringsbuss med pedagoger och spännande material rullar i dagarna ut till Husby och Skärholmen.

Förhandsintresset har varit över förväntan, säger Maria Olsson, enhetschef och ansvarig för Maker Tour – programmering i skolan.

Kreativ programmering på schemat

Under lovkursen får eleverna lära sig grunderna i programmering genom att koda med olika grafiska programmeringsverktyg.

De får arbeta med robotar och konstruktionsmaterial i ett innovativt, utmanande och lärorikt upplägg. Konceptet kommer från museets efterfrågade Maker Tour-verksamhet och uppmuntrar till samarbete och skapande.

– Med hjälp av kunskap, kreativa övningar och digitala verktyg vill vi inspirera barn och unga att bejaka sin inre kodare och maker. Alla ska ha möjlighet att upptäcka glädjen i teknik och programmering, berättar Jenny Carlsson, en av de museipedagoger som utbildar elever i Husby och Skärholmen under sportlovsveckan.

Tider och platser – här hålls sportlovskurserna vecka 9

Lovkurserna i programmering genomförs på följande platser:

  • Måndag 24/2: Husbygårdsskolan åk 2 (fritids) – Husby
  • Tisdag 25/2: Husbygårdsskolan åk 3–4 (fritids) – Husby
  • Onsdag 26/2: Lillholmsskolan/Ekholmsskolan åk 3–4 (Lillholmsskolans fritids) – Skärholmen

Varje dag hålls en workshop på förmiddagen 10:00-11:30, samt en efter lunch 12:30-14:00. De är kostnadsfria för elever i de områden som omfattas av Maker Tour – programmering i skolan. Sportlovskurserna är ett komplement till den ordinarie lovverksamheten på museet som genomförs som vanligt.

Maker Tour – ett unikt och skol- och integrationsprojekt

Maker Tour – programmering i skolan vänder sig till elever i utsatta områden i Stockholm. Med hjälp av en programmeringsbuss lastad med pedagoger, datorer, kretskort och robotar rullar Tekniska museet ut till mellanstadiesklasser i dessa områden. Det tre veckor långa utbildningspaketet består av lärarintroduktion, workshops i skolan och på museet, kreativa utmaningar, lärarinspirationskvällar samt gratis lovverksamhet.

Bakgrunden till Maker Tour – programmering i skolan är det ökande behovet av personer med teknisk och digital kompetens. SCB uppskattar att det kommer att saknas 75 000 teknikutbildade i Sverige år 2035.1 Teknisk och digital kunskap är en demokratisk rättighet – men idag rekryteras elever till teknikprogrammet bara ur en tredjedel av befolkningen. Fler behöver alltså utbildas – från alla grupper i samhället. Genom utbildningssatsningen Maker Tour – programmering i skolan vill science centret Tekniska museet bidra till att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning och innovationskraft inom teknik och programmering.

Maker Tour – programmering i skolan har nominerats till flera priser, bland annat ”Årets pedagogiska pris”, ”Årets samhällsbyggare”, samt ”Årets långsiktiga” i Gyllene Hjulet 2019. Läs mer om Maker Tour – Programmering i skolan på vår hemsida: https://www.tekniskamuseet.se/skola/maker-tour-programmering-i-skolan/

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>