Hem TEKNIK Tjej-träff på Högskolan Väst med fokus på teknik

Tjej-träff på Högskolan Väst med fokus på teknik

Publicerat av: Redaktionen

Hur ska vi få fler tjejer att söka sig till tekniska utbildningar och yrken?

Haris Dedic, rekryteringschef på NEVS i Trollhättan och Edisa Sadzak forskningsingenjör och adjunkt på Högskolan Väst bjöd in en grupp tjejer för att försöka få svar på frågan.

Tjej-träff på Högskolan Väst med fokus på teknik

Edisa Sadzak och Haris Dedic.

Haris Dedic och Edisa Sadzak brottas med ett gemensamt bekymmer – det är alltför få tjejer som väljer Teknikprogrammet på gymnasiet och tekniska utbildningar på högskolenivå för att matcha industrins stora rekryteringsbehov av kompetent personal.
-Totalt sett, enligt statistiken, är faktiskt antalet sökande till tekniska utbildningar på högskolenivå en nedåtgående trend, säger Edisa.

Edisa berättar att hennes eget teknikintresse kommer via hennes far som själv var ingenjör.

-Som liten fick jag alltid höra av honom att jag var duktig på teknik och matte. Men hur ska vi få fler tjejer att söka sig till tekniska utbildningar? Vi kanske har gjort helt fel saker hittills, reflekterar Edisa.

Konkreta förslag

Till träffen på Högskolan Väst bjöds elever in från årskurs nio, elever från Nils Ericsonsgymnasiet, studenter från Högskolan Väst och yrkesverksamma ingenjörer från GKN och NEVS. Det var engagerade diskussioner och flera konkreta förslag kom upp.

-Jag hade fel bild av vad teknik är. Visa den riktiga bilden, uppmanade en av tjejerna.

Ett sätt att visa upp ingenjörsyrket är om exempelvis GKN, NEVS och Högskolan Väst besöker skolorna och berättar. Tjejerna är också positiva till ”Skuggning”, det vill säga när en elev under en dag följer med en student på Högskolan Väst eller en anställd på industrierna.

En annan viktig sak är kommunikation.
– Jag trodde inte att ingenjörsyrket handlar så mycket om kommunikation som det faktiskt gör, menar Haris som själv har en ingenjörsexamen.
Han fick medhåll från ingenjörerna i gruppen.
-Det handlar bara om kommunikation. Att jobba i grupp och att hjälpas åt. Samarbeta.
-Och du kan samarbeta med människor över hela världen.

Mångfald berikar

Vi lever i en global värld. Hur ska lilla Sverige överleva i den industriella konkurrensen, vad är lösningen?
-Svaret är mångfald, om arbetsgruppen är blandad, då blir resultatet bättre, säger Edisa som menar att styrkan sitter i att vi alla ser saker ur olika perspektiv.

Haris från NEVS instämmer.
-Vi vill öka andelen kvinnor på företaget. Men det är viktigt att påpeka att vi inte anställer någon endast för att man är tjej, utan för att resultatet blir bättre av en mix bland medarbetarna. Vi tror på ”diversity”.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>