Hem EVENT Tjejläger på Komtek 17–19 juni

Tjejläger på Komtek 17–19 juni

Publicerat av: Redaktionen

Veckan före midsommar anordnar den kommunala teknik- och entreprenörskapsskolan, Komtek, i samarbete med Tullängsgymnasiet och Teknikcollege, tre teknikdagar (TNT) för tjejer i årskurs 7 och 8.

Det är tionde året som teknikdagarna anordnas och dagarna är gratis tack vare statliga lovpengar och sponsring av olika teknikföretag inom Region Örebro län.

Tjejläger på Komtek 17–19 juni

Tack vare engagerade teknikföretag är TNT någonting som för tionde året i rad går att genomföra. Nytt för i år är att tjejer från Nora kommun kan söka in till dagarna. Tjejer i Askersund kan för andra året delta.

Under tre dagar får teknikintresserade tjejer inom Örebro kommun testa 3D-printning, interaktivt skapande, bygga användbara elektronikprylar, kreativ programmering, design och formgivande samt att laborera i ett kemilabb.

De kommer själva få välja vilka områden de vill testa, med hjälp av tekniken är möjligheterna gränslösa!

Att dagarna endast är riktade till tjejer beror på att tjejer är en minoritet på tekniska utbildningar.

Det behöver ändras. Niklas Jarl, enhetschef på Komtek Örebro, beskriver behovet av tjejer inom den tekniska branschen:

– Teknik är spännande, kreativt och kan leda till många olika karriärmöjligheter. Trots det finns det många tjejer som inte tar klivet in i teknikbranschen. Det är någonting vi på Komtek vill ändra på.

Teknik, Natur, Tjejer (TNT)

Teknikcollege är en samverkansplattform mellan arbetsgivare och näringsliv, där Tullängsgrymnasiet och Komtek är medlemmar. Kristian Måsén, processledare för Teknikcollege i Örebro, säger:

– Initiativ likt detta är otroligt viktigt för att visa bredden av vad teknik är. Framtiden för de som väljer en teknisk inriktning på sina studier ser mycket ljus ut och länets teknikföretag är bland de främsta i världen på sina produkter. Kanske är det någon av dessa tjejer som kommer att bidra till nästa revolutionerande tekniksprång.

Aktiviteterna hålls i Tullängsgymnasiets lokaler, och detta bidrar till att fler tjejer väljer att söka in till Teknikprogrammet på Tullängsgymnasiet. Enligt statistik från Tullängsgymnasiet var det 2008, året innan TNT startade, 8 tjejer som sökte till teknikprogrammet. 2009 var antalet tjejer som sökte in till teknikprogrammet 29 stycken. Idag går 34 tjejer första året på teknikprogrammet, och inför hösten har 40 sökt, det blir nytt rekord varje år.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>