Topplistan: Yrkena som ger bäst lön och flest jobb för nyexaminerade i Stockholm
Hem UNDERSÖKNING Topplistan: Yrkena som ger bäst lön och flest jobb för nyexaminerade i Stockholm

Topplistan: Yrkena som ger bäst lön och flest jobb för nyexaminerade i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

Allra flest jobb hittills under 2024, och dessutom klart högst lön bland yrkesexamensprogrammen i toppen, finns för utbildade ingenjörer i Stockholm.

Etableringsgraden uppmätt av Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är även den hög – 92 procent av nyexaminerade civilingenjörer över hela landet får jobb kort tid efter studierna.

Topplistan: Yrkena som ger bäst lön och flest jobb för nyexaminerade i Stockholm

Anita Rae, vd Jobbland Sverige

– Av storstäderna har Stockholm och Göteborg haft störst utbud av annonserade ingenjörsjobb för nyutexaminerade, medan Malmö inte riktigt erbjuder samma möjligheter. Detta beror exempelvis på att Stockholm, med sin starka tech-sektor, och Göteborg, med sitt fokus på industri, har en större efterfrågan på ingenjörskompetens. Malmö, å andra sidan, har en annan näringslivsstruktur och påverkas av sin närhet till Köpenhamn, säger Anita Rae, vd Jobbland Sverige.

Som ingenjör har du dessutom möjlighet att snabbt avancera i karriären och förbättra din lön ytterligare genom att byta jobb. Statistik från Sveriges Ingenjörer visar att unga inom yrkesgruppen som bytte jobb under 2022 fick individuella löneökningar på 15–16 procent – att jämföra med en ökning på endast 7–8 procent för dem som stannade kvar på sina positioner.

Bäst etableringsgrad har speciallärare och specialpedagoger på 98 respektive 97 procent. Enligt Lärarnas riksförbund saknas det cirka 5 000 sådana tjänster i Sverige. Trots detta är antalet jobbannonser för yrkena låga i både Stockholm och Göteborg.

Vid övriga jämförelser mellan Sveriges storstäder ser vi att det bara funnits marginellt fler jobb som sjuksköterska och specialistsjuksköterska i huvudstaden jämfört med i Göteborg. Dessa yrken har också haft en betydligt större ökning på Västkusten.

Däremot är chanserna att få ett arbete som fysioterapeut i Stockholm större än i Göteborg och Malmö sett till antalet annonserade jobb. Lönen är dock en av de lägsta bland examensyrkena, med ett snitt på 35 700 kr i månaden.

Vilka jobb för nyexaminerade har minskat och ökat kraftigt lokalt?

Generellt sett har de flesta yrken minskat, men fysioterapeut sticker ut som ett av få som har haft en rejäl ökning. I Stockholm har det annonserats dubbelt så många lediga jobb i år för fysioterapeuter och sjukgymnaster jämfört med motsvarande period förra året.

Samtidigt gör sjuksköterska, läkare, förskollärare, psykolog och specialistsjuksköterska mindre ökningar, vilket befäster deras positioner i topp 10 sett till antalet jobbannonser. För förskollärare ligger detta i linje med Skolverkets prognos från 2021, där de fastställer att det är just förskollärare som väntas ha störst behov av personal bland läraryrken fram till 2035.

Bland de jobb som minskat allra mest i Stockholm märks jurist- (-77 %) och civilekonomyrken (-51 %). Intressant är att även de två i toppen – ingenjör och lärare – har tappat nästan en tredjedel. Tidigare i våras kom också rapporter om att kraftiga nedskärningar väntar för lärare i Stockholms kommun, där närmare 50 lärare räknas som överflödiga.

Lista: Topp 10 yrkesexamen med flest jobbannonser i Stockholm

Gäller perioden 1 januari till 31 maj 2024 på Jobbland.

  1. Civilingenjörsexamen/motsv
  2. Lärarexamen
  3. Sjuksköterskeexamen/motsv
  4. Civilekonomexamen
  5. Läkarexamen/motsv
  6. Förskollärarexamen
  7. Psykologexamen/motsv
  8. Specialistsjuksköterskeexamen
  9. Socionomexamen/motsv
  10. Fysioterapeutexamen/motsv
Lista: Yrkesexamen med störst förändring i jobbannonser i Stockholm

Skillnad i antal jobbannonser 1 januari till 31 maj 2024 och motsvarande period 2023 på Jobbland. Yrkesexamen med färre än 10 jobbannonser under någon av perioderna har uteslutits.

  1. Fysioterapeutexamen/motsv (+106 %)
  2. Juristexamen/motsv (-77 %)
  3. Speciallärarexamen (-66 %)
  4. Civilekonomexamen (-51 %)
  5. Specialpedagogexamen/motsv (-51 %)
  6. Grundlärarexamen (-34 %)
  7. Civilingenjörsexamen/motsv (-30 %)
  8. Lärarexamen (-26 %)
  9. Socionomexamen/motsv (-25 %)
  10. Röntgensjuksköterskeexamen (+18 %)
Metodik

Undersökningen baseras på den senast tillgängliga informationen – läsåret 2019/20 – gällande etableringsgrad för yrkesexamina från UKÄ (Universitetskanslersämbetet).

Utifrån datan skapade vi en seedlist (urvalslista) på totalt 82 yrken som examenskategorierna ska kunna leda till jobb inom, och korsgranskade med antalet lediga jobbannnonser på Jobbland i Stockholm under perioden 1 januari till 31 maj 2024 för respektive yrke. Notera att listan med de 82 yrkena är framtagen efter att de yrken som inte hade några lediga jobb i Stockholm under perioden hade strukits.

Genom att kombinera all data med genomsnittslönen på riksnivå för yrkena i varje examenskategori skapas en tydlig visualisering för kommande universitetsstudenter om vilka utbildningar som mest sannolikt leder till ett tryggt arbetsliv samt hur mycket de betalar.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>