Hem NYHETER Tre UR-program nominerade till Prix Europa 2018

Tre UR-program nominerade till Prix Europa 2018

Publicerat av: Redaktionen

UR har fått hela tre nomineringar i den årliga tävlingen Prix Europa.

De nominerade är Min samiska historia, Hamnskiftarens resa och Skolministeriet: Misstänkt tvångsgifte – skolkuratorn som grep in.

Prix Europa belönar det bästa inom radio, tv och onlineproduktioner i Europa.

 

Tre UR-program nominerade till Prix Europa 2018

Min samiska historia, en av årets nominerade till Prix Europa. © Foto: Mattias Bardå/UR. Får endast användas i samband med denna serie.

Min samiska historia är nominerad i kategorin TV Iris, en särskild kategori som syftar till att stimulera journalister och filmskapare att analysera frågor kring invandring och mångfald på ett professionellt sätt, för att motverka fördomar, rasism och framförallt att visa på de positiva sidorna med mångfald. Serien Min samiska historia utgår från personliga berättelser, där unga människor visar hur de påverkats av och själva påverkar historien. Det handlar om att ta tillbaka sitt språk och sitt arv.

Hamnskiftarens resa har chans att vinna kategorin Radio fiction. Det är en äventyrsserie som beskriver Sverige och de 25 landskapen och kan användas i skolans undervisning om geografi, historia, naturkunskap och svenska. Huvudkaraktär är pojken Jim, en så kallad hamnskiftare – en människa som kan förvandla sig till olika djur. Hans syster har en allvarlig sjukdom och därför ger han sig ut genom landet i jakt på ett botemedel. Ett äventyr fullt av magi, gåtor och övernaturliga väsen.

Skolministeriet – Misstänkt tvångsgifte – skolkuratorn som grep in är nominerad i kategorin Radio current affairs. Programmet skildrar vilken skillnad skolpersonal kan göra genom sitt agerande när de misstänker att en elev är på väg att giftas bort, och lyfter också relaterade frågor.

Prix Europa äger rum i Berlin och Potsdam 13-19 oktober.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>