5 600 sökande till Högskolan Väst
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Över 5 600 sökande till Högskolan Väst

Över 5 600 sökande till Högskolan Väst

Publicerat av: Redaktionen

Den 19 april stängde anmälan till höstens högskoleutbildningar.

Efter ett par år av pandemi och många sökande går trenden nu neråt, vilket märks av både nationellt och på Högskolan Väst.

Ändå vill över 5 600 personer i första hand studera vid Högskolan Väst.

Under 2020 och 2021 ledde pandemin till en ökad efterfrågan på högskoleutbildning. Denna trend har i år vänt neråt och antalet sökande landets högskolor har minskat.

Efter att anmälan till höstens högskoleprogram och -kurser stängde, den 19 april, kunde Universitets- och högskolerådet (UHR) meddela att det totala antalet ansökningar till höstens utbildningar minskat med 10 %, i jämförelse med förra året. Från 419 097 sökande nationellt 2020 till 376 665 i år.

Även Högskolan Väst märker av denna nedåtgående trend och har färre antal sökande. I år har drygt 5 600 sökt till höstens utbildningar i första hand, det är en minskning med 16 % från förra året.

– Pandemin och dess negativa effekter på arbetsmarknaden har haft stor påverkan på antalet sökande. Det klingar av nu vilket ger dessa effekter, förklarar Jan Theliander, prorektor på Högskolan Väst. Vi kan också hänföra minskningen till ett förändrat utbud. Samtidigt kan vi se att vi över en längre tidscykel, före pandemiåren, ligger tämligen konstant med ett högt söktal.

Socionomprogram mest populärt
5 600 sökande till Högskolan VästDet är Socionomprogrammet med socialpedagogisk profil som toppar listan i flest antal sökande, tätt följt av Sjuksköterskeprogrammet. Socionomprogrammet var nytt för hösten 2021 och var redan förra året högskolans mest populära program.

Det mest sökta programmet på avancerad nivå är Magisterprogram i ledarskap – leda, styra och organisera.

De mest sökta programmen på grundnivå (förstahandssökande):

  • Socionomprogrammet med socialpedagogisk profil
  • Sjuksköterskeprogrammet
  • Mäklarekonomprogrammet, fastighet och finans

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>