Hem Nyheter Trygghetsarbete i stadens skolor

Trygghetsarbete i stadens skolor

Publicerat av: Redaktionen

Arbetet med att förebygga uppkomsten av våld och kränkningar i skolan är fortsatt prioriterat i Stockholms stad.

Men vilka program och metoder finns det och vad går de ut på?

Idag när Mänskliga Rättighetsdagarna för 2018 startar är Utbildningsförvaltningen på plats för att bland annat berätta om stadens förebyggande arbete mot våld i skolan. Nedan följer några exempel:

Gärdeskolan på Östermalm införde en elevombudsman

På Gärdesskolan råder nolltolerans mot kränkningar och sedan tre år finns en barn- och elevombudsman som arbetar med att reda ut incidenter och förhindra att det händer igen. Arbetet har lett till ökad trygghet och minskade anmälningar till Skolinspektionen.

12 skolor deltar i programmet Mentorer i Våldsprevention

Trygghetsarbete i stadens skolor

Eleverna Hektor Lund Martinez, Nicholas Christiansson, Karin Nyman och Charlie Lagergren pratar konfliktlösning med barn- och elevombudsmannen Ann-Sofie Wikander på Gärdeskolan. Foto: Ulrica Zwenger

För att skapa trygghet och studiero samt höja elevernas resultat har flera skolor i Stockholms stad valt att delta i programmet Mentorer i våldsprevention (MVP), bland annat Kärrtorps Gymnasium och Rinkebyskolan.

MVP är ett program för skolan med mål att stoppa och förebygga mäns och killars våld. Elever och lärare lär sig att ta ansvar för varandra och säga ifrån om de ser eller hör våld och kränkningar.

Aktiva åskådare motverkar våld på Snösätraskolan

På Snösätraskolan i Rågsved (Enskede/Årsta/Vantör) har årskurs fyra arbetat med metoden Agera tillsammans för att motverka våld och destruktiva beteenden. I metoden ingår det att tala om olika sorters våld, att vara en aktiv deltagare och att bryta begränsande genusnormer.

Program MR- dagarna 2018

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>