Sångstunder och föräldraskapsstöd på skärmen när öppna förskolan blir digital

Göteborgs Stads öppna förskolor digitaliserar verksamheten och fortsätter att vara en trygg plats för föräldrar och barn att mötas på.

Sångstunder och föräldraskapsstöd på skärmen när öppna förskolan blir digital
Fotograf: Frida Winter

Alla öppna förskolor är stängda för besök till och med 31 mars. I Göteborgs Stad blir aktiviteterna nu digitala. Småbarnsfamiljer ska kunna delta i bland annat sångstunder, föreläsningar, föräldragrupper och babymassage via dator eller mobiltelefon så att öppna förskolan kan fortsätta vara en trygg och säker plats i en orolig tid.

− Det känns riktigt bra att vi kan möta upp småbarnsfamiljernas behov av att träffas och få stöd under pandemin. Vi lever alla mer isolerade under dessa omständigheter, men för föräldralediga småbarnsfamiljer som inte har arbetsmöten, studiekompisar eller andra sammanhang är det extra viktigt att ha någonstans att vända sig, säger Madeleine Högenberg, rektor för öppna förskolan.

Efterlängtad gemenskap

På Drakens öppna förskola i Johanneberg har personalen kommit igång med aktiviteter och fått fin respons av vårdnadshavare som längtat efter en gemenskap och något att göra. − De hör av sig och undrar när det kommer mer och när de kan anmäla sig till olika aktiviteter, berättar Rebecca Ekberg, specialpedagog.

Personalen försöker att göra det så likt den ordinarie öppna förskolan som möjligt och erbjuder många digitala aktiviteter. Teater, trygghetscirkel, babygrupper och tematräffar är några exempel. Personalen har fått utbildning i digitala verktyg och kommer att få påfyllnad under våren.

Förutom aktiviteter kan föräldrar få tips och råd av exempelvis psykologer och dietister som är kopplade till verksamheten. De kan ställa frågor om sin nya föräldraroll, få tillgång till professionell kunskap i ämnen som små barns utveckling, anknytning, mat och sömn och information inför förskolestarten.

Mer information i varje förskolas kanaler
På respektive öppen förskolas sociala medier och/eller webbsida på goteborg.se kan vårdnadshavare läsa mer om vad som händer just där. På Barnavårdscentralen kan de få mer information om vart de kan vända sig för att delta i de olika aktiviteter som erbjuds.