Umeå universitet får virtuellt campus
Hem TEKNIK Umeå universitet får virtuellt campus

Umeå universitet får virtuellt campus

Publicerat av: Redaktionen

Akademiska Hus och Umeå universitet bjuder in media till en visning av hur campusområdets samtliga byggnader nu 3D-skannas.

Målet är att skapa en digital tvilling som ska bidra till smartare lokalutnyttjande, en minskad energianvändning och nya tjänster som gör det både roligare och mer attraktivt att vara på campus.

Datum: torsdagen den 31 mars 2022
Tid:
 kl 10.00
Samling:
 MIT-husets entré, Campustorget 5, Umeå universitet (se karta: https://link.mazemap.com/k0Vdrl3g)

Arbetet som nu pågår är en invändig laserskanning av samtliga byggnader, något som totalt omfattar nästan 245 000 m2. Sedan tidigare har även de strax över 855 000 m2 stora utemiljöerna skannats med hjälp av drönare för att få en komplett bild av campus. Satsningen är den största i sitt slag som Akademiska Hus har genomfört och är ett led i bolagets arbete med att digitalisera sitt fastighetsbestånd.

Umeå universitet får virtuellt campusMed den digitala tvillingen kommer Umeå universitet att kunna upplevas virtuellt på distans, men också på plats där det fysiska rummet sammanfogas och förstärks med via AR-teknik.

Tvillingen genererar smarta och innovativa lösningar som ett ”inomhus Google Street View”, där ambitionen är att det i framtiden ska gå att digitalt röra sig runt i lokalerna, söka efter objekt, hitta var nästa föreläsning hålls eller var det finns lediga rum.

Pressvisningen hålls av Peter Karlsson, innovationsledare på Akademiska Hus, och Richard Olsson, fastighetschef vid Umeå universitet. På plats finns även skanningsleverantören Terratec. Förutom att berätta mer om skanningen och visa hur den går till, får media också tillfälle att uppleva tekniken som skanningen genererar. Efter avslutad pressvisning ges möjlighet till enskilda intervjuer och fotografering.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>