Hem FORSKNING Första industridoktoranden på ett spelföretag skapat av Skövdestudenter

Första industridoktoranden på ett spelföretag skapat av Skövdestudenter

Publicerat av: Redaktionen

Företaget Insert Coin, som ursprungligen startades av studenter vid Högskolan i Skövde, jobbar med spelifiering och vill bli bäst inom sitt område.

En del i strävan att uppnå det målet är att satsa på forskning.

Under fyra år finansieras därför Adam Palmquist som industridoktorand vid Högskolan i Skövde. Det är första gången Skövdestudenter som startat ett spelföretag kommer tillbaka och samarbetar med Högskolan i den formen.

Första industridoktoranden på ett spelföretag skapat av Skövdestudenter

Adam Palmquist, industridoktorand vid Högskolan i Skövde.

Spelföretaget Insert Coin som ursprungligen startades av studenter från Högskolan i Skövde har specialiserat sig på spelifiering, eller gamification, av system. När Insert Coin började designa sin spelifieringsplattform insåg de att för att skilja sig från andra företag i samma bransch, och bli bättre – kanske bäst – behövde de göra sitt arbete mer forskningsbaserat.

– Jag hade, genom olika projekt, varit i kontakt med Högskolan i Skövde tidigare. Så vi ställde frågan om det gick att ordna en industridoktorand, och på den vägen var det, säger Adam Palmquist.

Första i sitt slag

Adam Palmquist är den första industridoktorand som anställts av ett spelföretag som ursprungligen startats av studenter från Högskolan i Skövde. Hans anställning vid Avdelningen för spelutveckling på Högskolan sträcker sig över fyra år och avslutas med en avhandling kopplad till det utvecklingsarbete Insert Coin bedriver inom spelifieringssektorn. Han ställer sig enbart positiv det samspel som i och med en industridoktorand skapas mellan akademi och näringsliv.

– Jag ser väldigt många fördelar med att ha en industridoktorand. Den kunskap jag får, och som jag kan delge Insert Coin tack vare min forskningsanställning, gör att vi får riktig spets. Vi kan testa våra teorier mot expertisen Högskolan erbjuder och vårt nätverk har vuxit oerhört fort. När vi pratar med personer och säger att vi bedriver forskning, då förstår folk att det är på riktigt.

Forskar på ett företag

En industridoktorand är en forskarstuderande som samtidigt jobbar på ett företag. Jonas Linderoth, professor i medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde, är Adams huvudhandledare. Han menar att det ger många fördelar att anställa en industridoktorand, både för företaget och för lärosätet. För lärosätet är det en investering med låg risk och företaget får, i form av spetskompetens, ett bra försprång gentemot konkurrenter. Ändå är det än så länge väldigt ovanligt att just spelföretag anställer industridoktorander.

– Det är kul att vi kan se industridoktorander i spelsektorn också, inte bara i de klassiska sektorerna som till exempel ingenjörsverksamhet. Det är viktigt att det kommer forskningsbaserad kunskap i just relation till frågorna om hur spel kan användas i samhället. Diskussionen drivs ofta av kommersiella intressen som inte alltid är så forskningsförankrade som man hade önskat, säger Jonas Linderoth.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>