Hem Efter plugget Kom ihåg att träna även hjärnan på sportlovet!

Kom ihåg att träna även hjärnan på sportlovet!

Publicerat av: Redaktionen

Nu börjar sportlovet i delar av Sverige och de närmaste veckorna kommer alla elever få fem lektionsfria dagar där fokus kanske är på utomhusaktiviteter och vintersporter.

Inför årets sportlov satsar LegiLexi på att lyfta vikten av högläsning och att läsa tillsammans via sidan www.jagharläst.se.

Kom ihåg att träna även hjärnan på sportlovet!

Högläsning gynnar barns utveckling på många sätt. Så kom ihåg att även motionera hjärnan under årets sportlov!

Alla föräldrar har nog hört det förr – “Läs högt för ditt barn!”, men hur många av oss gör det egentligen regelbundet? För några år sedan duggade larmrapporterna tätt om att högläsningen minskade från år till år. Det finns inget som tyder på att det har ändrats tyvärr, men nu hoppas LegiLexi få spridning för sitt initiativ “Läs tillsammans” på sidan jagharläst.se.

– jagharläst.se är en sida som handlar om att aktivera barnens läsning under skolloven. Vi har testat olika läsrelaterade aktiviteter med stor framgång under tidigare lov och nu under sportlovet är målet att öka högläsningen, säger Sara Magnusson, projektledare och arkitekten bakom sidan.

Som ett led i att tillgängliggöra högläsningen för alla har stiftelsen LegiLexi inför sportlovet dels översatt materialet till engelska och hoppas på att snart även komplettera med arabiska.

– Många högläser ju självklart på sitt modersmål och då vill vi försöka nå ut med informationen till flera genom att göra det mer tillgängligt språkmässigt, säger Sara Magnusson.

För att det inte ska råda brist på något att läsa har LegiLexi även ett samarbete med barnboksförfattaren Michael Wiander som brinner för högläsning och som via sidan jagharläst.se ger fri tillgång till de första 10 kapitlena i Dexter Olsson Adventures del 1 ”Morfars hemlighet”. Boken finns sedan att få gratis tillgång till via alla Sveriges bibliotek som har den både som e-bok och ljudbok.

– Vi hoppas kunna nå ut till så många lärare, elever och föräldrar som möjligt. Det viktiga är ju egentligen inte att redovisa vad man har läst utan att alla tar upp högläsningen och gör det till en daglig vana, säger Sofia Norén på LegiLexi.

Under höstlovets utmaning på jagharläst.se fanns bland annat högläsning med som ett av uppdragen barnen kunde utföra och statistiken talar sitt tydliga språk:

– Mest av allt läser mammorna. På andra plats kommer pappor, men av fyra lästillfällen är det mamma som läser tre gånger och pappa den fjärde. Kikar vi vidare på statistiken så kom mormor på 3:e plats, farmor på 4:e, morfar på 5:e och farfar först på 7:e plats. Så det är något med manliga förebilder och läsning som kanske saknas, avslutar Sofia Norén och baserar uttalandet på de nästan 50.000 redovisade läsuppdragen från höstlovsutmaningen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>