Karlstads kommun bygger Rödklöverns Förskola i utvecklingsområdet Jakobsberg. Väggmaterialet är genomgående i limträ och lär därmed vara den första i sitt slag.
Förskolan ligger intill Jakobsbergsskogen som har inspirerat skolan till trä både i byggnationen och i utemiljön.
–I Jakobsbergsområdet planerar man för att bygga cirka 3 000 nya bostäder och först ut är förskolan, berättar Patrik Johansson, projektledare för fastighetsprojekt i Karlstad. Området kommer att kompletteras med ytterligare två skolor framöver. Tidigare låg på platsen företaget Valmet vars byggnader har rivits och de tomma ytorna har sedan länge planerats för utveckling.
Själva planeringsfasen började i slutet av 2017 och beslutet att dra igång projektet skedde 2018 utifrån detaljplanen med ett förgranskningsförslag mellan 2018 och 2019. Det var då som Patrik Johansson kom in och tog över projektet. De disponibla ytorna var förutbestämda utifrån detaljplanen och under 2019 fick Serneke Sverige totalentreprenaden. Tengbomgruppen har gjort förfrågningsunderlaget samt ritat skolan och Clarus Arkitekter har gjort detaljprojekteringen.
Skogen inne och ute
–Skolan har ett skogstema i naturfärger och ansluter till Jakobsbergsskogen som är ett populärt rekreationsområde med bland annat löpspår. Det är en ovanlig skola som vi har byggt med limträväggar och därtill med sedumtak. Det är vanligt med balkar i limträ men inte hela väggar. Det lär vara den första i Norden. Det är intressant att testa andra möjligheter att bygga efter.
Förskolan består av två flyglar i två plan med fem avdelningar för mellan 90 och 100 barn samt med femton pedagoger. I den västra flygeln finns två avdelningar för de yngre barnen som också har fin kontakt med gården. I den uppglasade länken mellan flyglarna ligger en matsal där två avdelningar kan äta samtidigt. På det övre planet finns tre avdelningar för de lite äldre barnen samt personalutrymmen och ett torg med en sittgradäng. I skolan finns också ett produktionskök för 600 portioner mat som ska levereras även till andra skolor.
–Utegården är inte så stor men gränsar till skogen där man också kan ha aktiviteter. Lekredskapen är genomgående naturliga i trä. Vi har tagit tillvara på mycket och skapat lekredskap av stockar och stenar. Ett ”tipihus” finns dock, samt en grillplats. Färgerna är genomgående inspirerade av naturen. Den 27 maj skedde slutbesiktningen och nu är det verksamheten som tar över och köper in möbler och inreder och de är nöjda, berättar Patrik Johansson. Skolan står nu klar för att ta emot alla barnen efter sommaren 2021.
Limträ för framtiden
–I december 2019 fick vi uppdraget som totalentreprenör till ett fast pris, berättar Magnus Alvkäll, projektchef på Serneke Sverige AB. Vi började med en kalkyl för att utvärdera tidsramen för en förskola på två plan. Från början var planen att skolan skulle byggas av korslimmat trä, men det var svårt att få tag i så vi föreslog att byta till limträväggar.
Det tog bara åtta veckor under våren 2020 att resa stommen och väggarna samt att få tätt hus. Limträväggarna levererades som element packade var för sig i påsar för väderskydd och märkta i rätt leveransordning. Monteringen genomfördes lite som ett lego. Konstruktionen är bra och limträ spricker inte. Det är också brandsäkert. Varje del är 900 millimeter bred och sätts ihop genom man trär in mellan blocken not och spont för att kunna ta upp rörelserna då trä alltid rör på sig.
–Limträt är mycket synligt i skolan även trapporna i byggnaden är i limträ. Allt är dock inte i trä. Det gäller att få det resurseffektivt därför är stommen en blandning av betong, stål och trä. Det är det optimala, säger Magnus Alvkäll. Utemiljön är mycket pedagogisk och när vi var tvungna att fälla träd har vi barkat av dem och de har blivit lekredskap och bänkar. Det är fint att kunna använda de resurser som finns. Vi har också haft ett mycket bra samarbete med Karlstads kommun och det är roligt att de accepterade bytet till limträ. Det är alltid en risk att vara först men intressant att visa att det går att bygga med olika material.
Av: Jan Åström