You can code för elever från Stockholmsförorter
Hem EVENT You can code för elever från Stockholmsförorter

You can code för elever från Stockholmsförorter

Publicerat av: Redaktionen

Nu på fredag kommer 260 skolelever från olika Stockholmsförorter delta i gratiseventet You Can Code som arrangeras av SPACE Academy.

Eleverna introduceras till tech, programmering och spelutveckling — i ett initiativ där SPACE Academy vill arbeta förebyggande, förbereda skoleleverna för vuxenlivet och visa möjliga karriärsval.

En viktig del är att bjuda in elever från utsatta områden och i tidigt skede presentera möjligheter, för att visa på alternativa vägar framåt.

Bara under 2022 lockade You Can Code tusentals elever från skolor runt om i landet. Många från utsatta socioekonomiskt svaga områden. You Can Code arbetar med gästande inspiratörer, som besöker respektive event för att inspirera fler barn och unga att välja tech, där det råder kompetensbrist redan nu.

You can code för elever från StockholmsförorterEnligt statistik från SCB var det näst vanligaste yrket för män år 2021 just mjukvaru- och systemutvecklare. Ett yrke som med stor sannolikhet kommer att fortsätta toppa listorna, även för kvinnor framåt. I Dataspelsbranschens senaste Spelutvecklarindex framgår det att branschen växte med 20 procent och att svenskutvecklade datorspel står för 4,1 procent av den svenska tjänsteexporten. Där fastslås också att kompetensförsörjning är en fortsatt stor utmaning och att behovet av duktiga spelutvecklare är primärt.

SPACE Academy och huserar i botten av hötorgsskrapan närmast Sergels torg.

– Vi vill inspirera och belysa bredden av karriärmöjligheter inom techbranschen och därmed inkludera mer mångfald, säger Nastaran Baleng-Soultani, medgrundare och ansvarig för SPACE Academy som nyligen utsågs till en av landets mest inflytelserika inom tech.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>