Hem EFTER PLUGGET Skärmtid på mobilen lockar barn mer än godis

Skärmtid på mobilen lockar barn mer än godis

Publicerat av: Redaktionen

Höstlovet är i full gång och när barnen stannar hemma spenderas allt mer tid inomhus framför skärmar – något som oroar dagens föräldrar och med all rätt, då Sverige ligger högst på listan i Europa när det kommer till hur skärmtiden faktiskt utgör en negativ påverkar på barns sömn.

Dagens föräldrar känner allt större skuld över hur mycket tid de faktiskt spenderar online framför sina barn.

Detta enligt en ny undersökning av Norton by Symantec. Undersökning tittar närmare på de utmaningar som framförallt första generationens ”digitalt första” föräldrar står inför. Deras barn har till skillnad från dem själva aldrig känt till en värld utan smartphones och surfplattor. Något som leder till att många tacklas med vad som är ”rätt” och ifrågasätter allt från vilken den ”rätta åldern” är för barnet att ha sin egen enhet, hur mycket skärmtid barn ska ha och hur de får använda tekniken. Allt detta samtidigt som de försöker förstå sig på potentiella effekter av deras beslut.

Skärmtid på mobilen lockar barn mer än godis

– Dagens föräldrar har det är inte lätt. De gamla utmaningarna med att få barn att äta sina grönsaker, gå och lägga sig i tid och göra sina läxor är alla kvar där, men nu finns det ett extra lag av teknik som föräldrarna måste navigera sig igenom.

Till skillnad från sina barn växte de flesta föräldrar inte upp med smartphones och surfplattor, vilket leder till att de kämpar för att göra och tillämpa skärmtidsregler, säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec Sverige.

Nortons undersökning visar att barn spenderar mer tid framför en mobilskärm än vad de gör utomhus. Över en fjärdedel av föräldrarna säger att deras barn spenderar mer tid än vad föräldrarna själva spenderar online, något som kanske inte kommer som en större chock. Det som däremot är förvånande är att svenska barn i genomsnitt spenderar närmare tre timmar framför en skärm. En siffra som gör att vi toppar listan efter Storbritannien.

På gott och ont – Föräldrars ständiga konflikt gällande sina barns användning av mobila enheter

Närmare hälften av föräldrarna anser att dagens teknik och mobila enheter faktiskt kan bidra till att främja barns problemlösning och inlärningsförmåga (64%), kreativitet (48%) och lycka (45%) och närmare sju av tio (64%) säger att barn lär sig att ta ansvar genom att få en egen enhet att ta hand om.

Men allt är inte guld och gröna skogar, föräldrarna har också verkliga farhågor om eventuell negativ påverkan av skärmanvändandet. Närmare 66% av svenska föräldrarna anser att skärmtiden påverkar deras barns sömnkvalitet, även detta en siffra som sticker i höjden jämfört med resten av Europa. Föräldrar oroar sig också för de skadliga effekterna på sociala färdigheter (40%) och psykisk hälsa (37%) som mobilanvändandet för med sig. En siffra som är oroväckande då genomsnittet för att få sin första egna skärm i Sverige ligger på åtta år.

De flesta föräldrar försöker att fastställa regler kring skärmtid, men erkänner att de kan vara sin egen värsta fiende eftersom de känner att de misslyckas med att vara en god förebild för sina barn i den frågan. Sju av tio föräldrar (72%) erkänner att de själva spenderar allt för mycket tid på nätet och nästan hälften (40%) känner sig skyldiga kring hur mycket tid de själva spenderar online. Närmare en fjärdedel av föräldrar (20%) erkänner att de blivit tillsagda av sina egna barn för att de spenderat för mycket tid online.

Den digitala plattformen har förändrat premisserna för dagens föräldrar

En av tio föräldrar sätter inte några som helst regler för hur mycket skärmtid deras barn får och säger att deras barn är så tekniskt kunniga att de ändå skulle kunna ta sig runt reglerna.

Intressant nog visade rapporten också att yngre föräldrar faktiskt är strängare (75%), detsamma gäller föräldrar till yngre barn (74%). Dessa grupper är mer benägna att vara strikta jämfört med äldre föräldrar (59%) och de med äldre barn (53%). Trots utmaningarna är föräldrarna angelägna att hantera sitt barns skärmanvändning, men många vet inte hur.

Närmare hälften (48%) säger att de vill sätta gränser och föräldrakontroll på anslutna enheter, men de vet inte hur de ska göra det, medan två tredjedelar (64%) vill ha mer råd och stöd för att hjälpa dem att skydda sina barn på nätet. Rapporten visade även att närmare sju av tio (67%) tillåter sitt barn att gå online ensam i sina sovrum och över en tredjedel (35%) medger att detta är sant även för barn i åldern fem till sju år.

Rapporten ”My first device” visar att föräldrar efterfrågar vägledning när det kommer till att sätta hälsosamma rutiner kring skärmanvändandet. Några praktiska tips kring skärmtid är:

1. Fastställa regler och riktlinjer: detta innebär allt ifrån en fast skärmtid, vilken typ av innehåll ett barn får tillgång till på nätet eller lämplig ton av språk som ska användas online. Dessa regler bör variera beroende på barnets ålder, mognad och förståelse för de risker de kan möta online.

2. Uppmuntra barn att vara online i kommunala utrymmen: det handlar om att skapa en balans där de inte känner att du ständigt tittar över axeln och inte känner att de behöver gömma sig för att gå online. Detta hjälper dig att se på vad de gör och de vet att de kan komma till dig om de är förvirrade, rädda eller oroliga.

3. Uppmuntra och upprätthålla en öppen och konstant dialog med dina barn: om internetanvändning och erfarenheter, inklusive mobbning på nätet. För användbar information om att prata med dina barn om digitala faror, kolla in Nortons webbplats Cyber Safety for Kids Resources.

4. Uppmuntra barnen att tänka till innan de klickar: oavsett om de är inne på en hemsida eller får en okänd länk i ett e-postmeddelande, så är det viktigt att påminna de att inte klicka på länkar som kan leda till farliga eller olämpliga webbplatser. Att klicka på okända länkar är ett vanligt sätt för människor att få virus eller avslöja privat och värdefull information om sig själv.

5. Se upp för skadligt innehåll: från webbplatser till appar, spel och online communities har dina barn tillgång till mycket innehåll som kan påverka dem både positivt och negativt. Genom att använda smarta säkerhetssäkerhets- och föräldrakurssäkerhetsverktyg, liksom de inbyggda säkerhetsinställningarna i dina webbläsare, kan hela familjen vara säker.

6. Diskutera riskerna med att skicka och dela privat information, videor och fotografier: speciellt på sociala medier.

7. Var en bra förebild: Barn kommer sannolikt att imitera sina föräldrars beteende.

8. Använd en robust och pålitlig säkerhetsprogramvarulösning, till exempel Norton Security, för att hjälpa dina barn och enheter att skyddas mot skadliga webbplatser, virus, phishingförsök och andra onormala hot som är utformade för att stjäla personlig och finansiell information.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>