Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA ​Lärarförbundet kommenterar ny läroplan för förskolan

​Lärarförbundet kommenterar ny läroplan för förskolan

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen har fattat beslut om en ny läroplan för förskolan.

Lärarförbundet har tryckt på för ett förtydligande av förskollärarnas särskilda ansvar för undervisningen.

Regeringen har i den nya läroplanen gått på vår linje.

​Lärarförbundet kommenterar ny läroplan för förskolan

-Det måste vara glasklart att det är förskollärarnas ansvar att bedriva och utveckla undervisningen. Därför välkomnar vi att den nya läroplanen tydliggjort ansvarsfördelningen mellan förskollärare och barnskötare, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet menar att det inte får råda några tveksamheter om att den undervisning som bedrivs i förskolan ska utföras av legitimerade förskollärare. I och med den reviderade läroplanen ligger ansvaret för att bedriva och utveckla undervisningen i förskolan tydligt på de legitimerade förskollärarna.

En annan ändring som Lärarförbundet har påverkat är vem som kan genomföra utvecklingssamtal. Nu är det tydligt att förskollärare har ansvar för innehållet och arbetslaget har ansvaret för genomförandet. I den förra skrivningen uttrycktes ”alla i arbetslaget ska”, vilket kan tolkas som att just alla ska genomföra dessa. Lärarförbundets grundinställning är att det enbart är förskollärare som ska genomföra utvecklingssamtal.

Färre sökande till förskollärarutbildningen

Den stora utmaningen är lärarbristen och söktrycket till förskollärarutbildningen har gått ner. Höstterminen 2018 var det nästan 2000 färre sökande till förskollärarprogrammet jämfört med året innan. Lärarförbundet menar att mer måste göras för att få fler att vilja bli och förbli lärare.

-Mer måste göras för att minska gruppstorlekarna på förskolan, förskollärarnas tid för planering, uppföljning och utveckling måste säkras och lärartätheten öka. Bara så kan barnen få den lustfyllda, trygga och lärorika verksamhet de behöver och har rätt till. Det skulle hela Sverige tjäna på, säger Johanna Jaara Åstrand.

-Vi har på många sätt en fantastisk förskola, men den är under stark press. Alldeles för ofta sker personalens hängivna arbete på bekostnad av den egna hälsan. Genom att säkra bra förutsättningar för nuvarande förskollärare så kommer fler välja att bli och fortsätta vara lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>