Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA ​Månadens nätängel april 2018 – klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge

​Månadens nätängel april 2018 – klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge

Publicerat av: Redaktionen

Dålig ton på nätet är inte bara ett problem bland barn och ungdomar.

Det är i allra högsta grad även ett vuxenproblem.

Ett faktum som klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge har kämpat hårt för att få ut i debatten. Och lyckats. Nyligen släppte de broschyren ”Är det bara unga som hatar” och för den tilldelas de Månadens Nätängel, en utmärkelse från mySafety Försäkringar.

​Månadens nätängel april 2018 – klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge

Klass 8F på Östra grundskolan har bestämt sig för att vara en tongivande röst i frågan om näthat. De har lett till gehör och engagemang från både Annie Löf (C), Gustav Fridolin (MP) och ärkebiskop Antje Jackelèn.

Under året har de rest riket runt för att delta på konferenser och mässor med sitt arbete mot näthat, debatterat emot Hanif Bali (M) och tagit emot Surfa Lugnt-priset.

mySafety Försäkringar vill nu uppmärksamma deras insats ytterligare. Inte minst på grund av deras högaktuella broschyr ”Är det bara unga som hatar?”. Klass 8F får utmärkelsen Månadens nätängel april 2018 med motiveringen:

”Att som ungdom kämpa hårt för att väcka vuxenvärlden är ofta otacksamt. Särskilt när många i vuxenvärlden bestämt sig för att det är ungdomarna är problemet. Detta har inte skrämt klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge. Rakryggat och målmedvetet har de drivit debatt för något de vet är rätt. För något de vet måste förändras. Att om vi ska få till en bättre ton på nätet måste alla bidra. Ung som gammal.”

– Det glöms ofta bort att även vuxna beter sig illa på nätet, men man behöver inte mer än skrapa på ytan för att förstå att även de måste skärpa sig. Det är det som gör vårt arbete så viktigt och att få priser för det är fantastiskt, det visar på att folk uppmärksammar och förstår vad vi vill åstadkomma, säger Hannah Englund och Samuel Elveberg Klockerud från klass 8F i en gemensam kommentar.

KAN VINNA ÅRETS NÄTÄNGEL I NOVEMBER

I och med utmärkelsen kvalificerar sig Klass 8F i Östra grundskolan direkt till finalen av Årets Nätängel, där de har möjlighet att vinna 50 000 kronor. De tar plats jämsides tidigare månaders vinnare Maya Runhagen, Näthatsgranskaren och John Valencia.

– Precis som de själva säger på sin blogg behöver Sverige ungdomar med bra koll på netikett. Klass 8F lyckas inte bara föregå med gott omdöme utan även med att allmänbilda vuxna i vad som är lagligt och inte lagligt på nätet. Vi rekommenderar alla att läsa deras broschyr ”Är det bara unga som hatar?”. Om alla vuxna tog till sig av vad som står i den skulle nätklimatet vara mycket bättre, säger Emma Nordenstaaf, PR-ansvarig på mySafety Försäkringar.

HJÄLP MYSAFETY FÖRSÄKRINGAR ATT HITTA FLER NÄTÄNGLAR

Vill du tipsa om en nätängel eller anmäla dig själv? Lägg upp en bild på sociala medier och använd hashtagen #månadensnätängel eller maila till natangel@mysafety.se.

KRITERIER FÖR ATT KUNNA VINNA MÅNADENS NÄTÄNGEL

För att kunna vinna Månadens Nätängel förutsätter det att kandidaten:

  • Håller god ton på nätet och bemöter aldrig hat med hat
  • Använder nätet för att driva opinion inom sin fråga
  • Uppmuntrar till, stöttar, inspirerar eller bidrar till ett bättre samhällsklimat
  • Aldrig sänker sig till rasism, sexism, homofobi, förtal, hot eller trakasserier

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>