På fredag deltar Ersta Sköndal Bräcke högskola för första gången i ForskarFredag.
ForskarFredag är en mötesplats för att skapa dialog mellan forskare och allmänhet genom att visa vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara.
Högskolan kommer att delta i ForskarFredag med två forskningspoddavsnitt, där lyssnarna efter sändningen kan möta forskarna via Teams för att ställa frågor om deras forskningsområden samt om varför de blev forskare med mera.
De forskare som deltar från högskolan berättar om sin forskning inom områdena palliativ vård samt hemlösa kvinnors vård på lika villkor.
– Det känns väldigt viktigt att få dela kunskap om palliativ vård i dessa dagar då det debatterats i olika forum och i media, säger Anette Alvariza, som är professor just i palliativ vård. Anette kommer att prata om sin forskning där hon bland annat studerar närståendes situation och hur stöd kan utvecklas till närstående i olika åldrar.
– ForskarFredag är ett bra sätt att nå ut till ungdomar och allmänhet. Vi behöver bli medvetna om att alla inte får en jämlik vård i dagens Sverige. Först då kan vi tillsammans göra något åt detta, säger Elisabet Mattsson, professor i vårdvetenskap, som berättar om sitt forskningsprojekt där man ska undersöka hur kvinnor som lever i hemlöshet kan få vård på samma vilkor som andra svenska medborgare.
ForskarFredag vänder sig till både allmänhet och skolor och hålls i år den 27-28 november och till största delen digitalt, där du får chansen att delta och möta forskare. Möt Anette Alvariza och Elisabet Mattsson här.