Hem NYHETER ​Stockholms Stad skriver avtal med Tekniska – hundratals sjätteklassare i satsning på digital kompetens

​Stockholms Stad skriver avtal med Tekniska – hundratals sjätteklassare i satsning på digital kompetens

Publicerat av: Redaktionen

Nu teamar Tekniska museet upp med Stockholms stad för att säkra den digitala kompetensen hos fler unga genom museets populära Maker Tour-verksamhet.

De turnerande bussarna som tar kreativ programmering till skolor i utsatta områden kommer därmed att nå ut till över 500 fler elever varje år.

– Det här är en otroligt viktig satsning, både för att stärka kunskap och engagemang hos fler barn och unga med hjälp av lustfyllt lärande, men också för att möta Stockholmsregionens framtida behov av teknisk kompetens, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholms stad.

Maker Tour – programmering i skolan

​Stockholms Stad skriver avtal med Tekniska – hundratals sjätteklassare i satsning på digital kompetens

Maker tour är Tekniska museets turnerande science centerverksamhet.

Med hjälp av en programmeringsbuss lastad med pedagoger, datorer och robotar rullar Tekniska sedan 2017 ut till mellanstadiesklasser i Stockholms utsatta områden.

Hittills har nära 5 000 skolelever och lärare fått besök av museets rosa bussar med ett fyra veckor långt utbildningspaket med kreativa labb, lärarhandledning, besök på museet och gratis lovverksamhet.

– Genom det unika samarbetet får nu fler elever och lärare möjlighet att ta del av den uppskattade utbildningssatsningen.

Det känns mycket roligt att få bidra till att stärka den digitala kompetensen, säger Maria Olsson, enhetschef lärande och ansvarig för Maker Tour på Tekniska museet.

Teknisk och digital kunskap är en demokratisk rättighet – men idag rekryteras elever till teknikprogrammet bara ur en tredjedel av befolkningen. Barn i socioekonomiskt utsatta områden och barn till föräldrar med utländsk bakgrund är underrepresenterade. Med turnerande Maker Tour-bussar har Tekniska museet möjlighet att nå ut till fler, särskilt dem som inte brukat besöka museer eller science center. Avtalet mellan Stockholms Stad och Tekniska innebär att museet kan utöka verksamheten med 26 klasser, vilket motsvarar 500 elever varje år.

Lustfyllt lärande för stärkt digital kompetens

Metodiken i Maker Tour bygger på lustfyllt och kreativt lärande som inkluderar både lärare och elever. Lärare uppskattar den klassrumsnära kompetensutvecklingen och det stöd som ges via verksamheten. Extra mycket uppskattas att utbildningen sker både på den egna skolan och i museets lokaler. På grund av coronapandemin har Maker Tour-bussarna inte kunnat besöka skolor som vanligt.

Istället har museets pedagoger utvecklat ett digitalt upplägg. Skolorna får låna museets robotbyggsatser till klassrummen och lärarna och eleverna får digital handledning av museipedagogerna under hela projektets gång. Detta har visat sig fungera mycket väl.

Maker Tour – programmering i skolan har nominerats till flera priser, bland annat ”Årets pedagogiska pris”, ”Årets samhällsbyggare”, samt ”Årets långsiktiga” i Gyllene Hjulet 2019.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>