200 000:- till unga entreprenörer för ett livskraftigt Dalarna
Av 16 intressanta ansökningar har två unga dalakrafter utsetts till Dalakrafts stipendium för entreprenörer på uppåtgående.
De båda entreprenörerna får 100 000 kronor vardera – pengar som kommer att användas för att utveckla idéer inom apputveckling för myndigheter och kokböcker för spelnördar. För andra året delas stipendiet ut i samband med Dansbandsveckan i Malung, utdelning sker den 18 juli kl.16.00 på scenen i Grönlandsparken i Malung.
– Jag är imponerad av bredden och kvaliteten på årets ansökningar. De två vi valde ut, tillsammans med en jury, är båda intressanta entreprenörer som vi ser fram emot att stötta och följa, säger Andreas Thunmarker på Dalakraft.
Ung dalakraft är ett av elhandelsbolagets sociala engagemang där unga entreprenörer i regionen får stöd att uppvecklas.
– För oss på Dalakraft är den biten väldigt viktig och vi vill verkligen bidra till ett livskraftigt Dalarna. Det tror vi att årets stipendiater kommer att göra på ett mycket bra sätt, säger Thunmarker.
Hjälpande app och kokkonst med inspiration från spelvärlden
Ung Dalakraft har delats ut sedan 2017 och syftar till att inspirera och hjälpa unga entreprenörer att förverkliga sina idéer, projekt och drömmar.
Grundkriterierna för den som söker är att hen ska vara 18-30 år, bo i eller ha anknytning till Dalarna, samt att idén eller projektet är knutet till regionen.
Årets stipendiater:
- Moshira Hassan, Borlänge: Med arbetsverktyget Careconnect vill Moshira sammankoppla socialtjänsten och kommuninvånare på ett tillgängligare och effektivare sätt.
– Jag vill göra det lättare och effektivare att söka hjälp hos socialtjänsten. Med det här verktyget ska invånare kunna söka hjälp digitalt, det hoppas jag ska kunna sänka trösklarna för människor att våga söka stöd. Samtidigt som det kan effektivera handläggarnas arbete och göra att fler kan få hjälp snabbare. Det känns jättebra att få stipendiet, det kommer att hjälpa mig en god bit på vägen. - Felicia Roberg, Borlänge: Med kokboken A Gamers Gastronomy kombinerar Felicia datorspel med matlagning, boken är full av recept på maträtter från kända dataspel som visade sig vara väldigt populärt.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse att få se mitt företag gå från UF till ett AB. Jag kommer kunna utveckla företaget vidare, fokusera på att skriva fler böcker och kunna nå ut till ännu fler. I framtiden vill jag låta företaget växa med fokus på matlagning och spel, förhoppningsvis kan jag nå ut även internationellt. Det här stipendiet är verkligen ett stort steg på vägen, säger Felicia.
Ett stöd som kan vara avgörande
– Vi är stolta över att kunna bidra till det unga näringslivet i Dalarna. För många entreprenörer i startgroparna kan stipendiet vara helt avgörande för att kunna starta eller komma vidare, säger Rita Adolfsen, Marknad och försäljningschef.
En som faktiskt vet vad Ung Dalakraft betyder för ett företag på uppåtgående är magikern Pontus Lindman som fick stipendiet 2017.
– Ung Dalakraft har hjälpt mig att utveckla min verksamhet och gjort att jag bland annat kunnat köra mina egna fullstora shower på Cirkus i Stockholm. För mig som entreprenör har stipendiet verkligen gjort skillnad.
Årets stipendiater kommer att presenteras närmare i Dalakrafts kanaler inom kort.
Ansökan är öppen året om på dalakraft.se/upplev-dalakraften/ung-dalakraft