Hem Nyheter 79 000 lärare saknas år 2035: Lärarförbundet kommenterar siffror från SCB

79 000 lärare saknas år 2035: Lärarförbundet kommenterar siffror från SCB

Publicerat av: Redaktionen

SCB presenterar idag siffror som visar att 2035 kommer vi i Sverige att sakna 79 000 lärare.

Lärarbristen är en helt avgörande fråga för vårt samhälle. Den kan ingen politiker blunda för.

79 000 lärare saknas år 2035: Lärarförbundet kommenterar siffror från SCB– Det är mycket oroande siffror. För att vända detta måste lönerna upp och arbetsbelastningen ner. Lärare måste få vara lärare – inte vaktmästare och administratörer. Anställ fler yrkeskategorier i skolan som kan avlasta lärarna med det som inte har med elevernas lärande att göra, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

SCB:s prognos har visserligen skrivits ned med cirka 4000 personer från prognosen från 2014 men med dagens tempo kommer det att ta närmare 40 år att lösa lärarbristen.

-Varje elev har givetvis samma rätt att mötas av utbildade och behöriga lärare. De kan inte vänta 40 år! Fullt fokus måste nu ligga på att hitta både kortsiktiga och hållbara lösningar som stärker läraryrkets attraktivitet. Allt annat är ett svek mot alla barn och elever, säger Johanna Jaara Åstrand.

-Jobbet för skolarbetsgivarna börjar redan idag. Vi behöver fortsatt samling för läraryrkets attraktivitet både nationellt och lokalt med rätt insatser och kompetensförsörjningsplaner. Skulle läraryrket värderas och få vara det yrke det är tänkt att vara skulle vi ha lång kö till lärarutbildningen och tuff konkurrens om lärartjänster, säger Johanna Jaara Åstrand.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>