Alla Stockholms gymnasieskolor inför snabbtester för covid-19
Hem POLITIK Alla Stockholms gymnasieskolor inför snabbtester för covid-19

Alla Stockholms gymnasieskolor inför snabbtester för covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Från och med tisdag den 11 maj utökas verksamheten med snabbtester som genomfördes i slutet av april i tre gymnasieskolor i Stockholm.

Alla Stockholms gymnasieskolor inför snabbtester för covid-19

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) är glad att verksamheten med snabbtester nu utökas. Foto: Kate Gabor

Vid identifierat fall av covid-19 har ett centralt team med skolöverläkare och skolsköterskor skickats ut till skolan för att smittspåra bland elever.

Verksamheten utökas nu att omfatta samtliga 26 kommunala gymnasieskolor i Stockholm. Syftet är att snabbt kunna bryta eventuella smittkedjor och på så vis främja närundervisning.

– Nu vänder det! Jag är jätteglad att piloten var framgångsrik och att vi nu kan utöka verksamheten. Eleverna och lärarna är trötta på distansundervisning och längtar efter att få återgå till en normal vardag. Närundervisning är det bästa för elevernas kunskapsutveckling. Detta är ett steg i rätt riktning, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Pilotverksamheten som genomfördes på gymnasieskolorna Norra Real, Södra Latin och St Erik. Totalt gjordes 129 snabbtester och 2 visade på bekräftad smitta.

– Varje enskild smittkedja som kan brytas är betydelsefull för att bidra till att få ett slut på denna pandemi. Snabbtesterna innebär att man kan upptäcka covid-19 även hos den som inte har symtom och det kan kännas tryggt för den lärare, elev eller förälder som känner oro, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Fakta

Snabbtest är ett komplement till PCR-testning och ersätter inte den storskaliga PCR-testningen.

De elever som testas positivt får ett kuvert av skolsköterskan från Smittskydd Stockholm med vidare instruktion. De elever som får ett negativt testresultat rekommenderas beställa en PCR-test om de senare får symtom tydande på covid-19.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>