Stockholm förstärker nu det särskilda stödet i gymnasieskolan
Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Stockholm förstärker nu det särskilda stödet i gymnasieskolan

Stockholm förstärker nu det särskilda stödet i gymnasieskolan

Publicerat av: Redaktionen

För elever som har behov av särskilt stöd finns det undervisning med specialpedagogisk verksamhet på nationella program, så kallade SPV-klasser.

Dessa har tidigare för fristående skolor finansierats av tilläggsbelopp.

För att säkra kontinuiteten och förutsättningarna för SPV-klasserna införs nu ett strukturbidrag per elev på 145 000 kr utöver ordinarie gymnasiepeng, för både kommunala och fristående skolor.

Stockholm förstärker nu det särskilda stödet i gymnasieskolan

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) om att Stockholm nu inför ett strukturbidrag för gymnasieskolans specialpedagogiska verksamhet. Foto: Kate Gabor

– I Stockholms skolor ska alla elever ges det stöd eller de utmaningar de behöver för att nå sin fulla potential. Nu tillför vi 145 000 kronor per gymnasieelev/år i specialpedagogisk verksamhet, i såväl kommunala som fristående gymnasieskolor, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholm.

Stockholm gör en omfattande utbyggnad av skolans särskilda stöd även i grundskolan.

Skolorna ska införa små undervisningsgrupper och varje stadsdel ska ha minst en resursgrupp. Modellen ska vara fullt utbyggd 2023.

– Den grönblå majoriteten gör en historisk satsning av skolans särskilda stöd. Strukturbidraget på gymnasiet är en del av det som möjliggör att de här platserna finns framöver, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholm.

Fakta om satsningen

  • Peng för särskild undervisningsgrupp. I december fattades beslut om en ny ersättning om 75 000 kr per grundskoleelev/år i särskild undervisningsgrupp. Beloppet om 75 000 kr per år gäller för alla elever som får minst 75 % av sin undervisning i en särskild undervisningsgrupp.
  • Strukturbidrag för elever i resursskola. 2019 infördes ett strukturbidrag för att kompensera resursskolorna för deras högre grundkostnad då de enbart tar emot elever i behov av särskilt stöd. I december 2021 fattades beslut om att höja detta bidrag med 20 000 kr per elev till totalt 158000 kr per elev. Detta betalas ut till alla stockholmselever som går i en skola som begränsar sitt mottagande till elever i behov av särskilt stöd, så kallade resursskolor.
  • Alla beviljade tilläggsbelopp höjs med 25 %. De tilläggsbelopp och verksamhetsstöd som beviljas höjs med en faktor om 25 %.
  • Nytt strukturbidrag för gymnasieskolans specialpedagogiska verksamhet. Gymnasieskolans verksamhet för elever i specialpedagogisk verksamhet förstärkts med ett strukturbidrag på 145 000 kr per elev/år. Detta bidrag ges till såväl kommunala som fristående gymnasieskolor.

Fakta om Stockholms stads utbyggnad av skolans särskilda stöd

I juni 2020 fattades beslut om att göra en omfattande utbyggnad av skolans särskilda stöd.

  • Skolor startar särskilda undervisningsgrupper. Alla elever som behöver ska få gå i en särskild undervisningsgrupp på sin skola. Undervisningsgrupperna är till för skolans elever i behov av särskilt stöd.
  • Resursgrupper i varje stadsdel inrättas. I varje stadsdel ska det inrättas en eller flera resursgrupper. Detta är för elever vars behov är så omfattande att de inte kan mötas på hemskolan. Här finns fler kompetenser än i en särskild undervisningsgrupp.
  • CSI-grupper kvarstår. Stadsövergripande CSI-grupper för elever med mycket omfattande behov av särskilt stöd kvarstår. Det görs en central ansökan och bedömning till dessa högspecialiserade grupper. Antalet CSI-platser har ökat under mandatperioden.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>