Hem FORSKNING Swerim och Luleå tekniska universitet stärker samarbetet

Swerim och Luleå tekniska universitet stärker samarbetet

Publicerat av: Redaktionen

Metallforskningsinstitutet Swerim och Luleå tekniska universitet har tecknat ett samarbetsavtal inom utbildning, forskning och innovation.

Det utökade samarbetet ska innefatta både teknisk och samhällsvetenskaplig forskning och innovation och ska, enligt avtalet, präglas av hållbarhet med ett jämställdhets- och genusperspektiv för att ta tillvara den fulla potentialen hos de personer som verkar inom båda parters organisationer.

Swerim och Luleå tekniska universitet stärker samarbetet

Pontus Sjöberg, vd Swerim och Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor Luleå tekniska universitet.

Avtalet innefattar också kompetensförsörjning och kompetensutveckling, med aktiviteter som gemensam studentrekrytering och utveckling av nya former för utbildning och lärande.

– Samarbetet är viktigt för oss både vad gäller forskning och kompetensförsörjning. Både vi och Luleå tekniska universitet spelar en viktig roll på för industrin på dessa områden, säger Pontus Sjöberg, vd för Swerim. Han poängterar att Swerim och Luleå tekniska universitet har en lång tradition av samarbete, som blir allt viktigare med det starka näringsliv och den infrastruktur för forskning som finns i norra Sverige.

– Med aktörer som SSAB, LKAB, Boliden, Northvolt, Luleå tekniska universitet och Swerim är förutsättningarna att bedriva gemensam forskning mycket goda betonar Pontus Sjöberg.

– Vi är Sveriges gruvuniversitet och Swerim är Sveriges metallurgiska forskningsinstitut. Det nya avtalet stärker och breddar ett redan framgångsrikt samarbete mellan landets två starkaste forskningsaktörer inom gruv- och stålindustrin, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet, och pekar på att universitetet och Swerim bland annat gemensamt verkar inom CAMM (Center for Advanced Mining and Metallurgy), ett av regeringen utsett strategiskt forskningsområde för hållbar användning av naturresurser.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>