Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Enkel lösning gör frånvarande till närvarande

Enkel lösning gör frånvarande till närvarande

Publicerat av: Redaktionen

NTI Gymnasiet i Karlstad testar just nu en metod för att få hemmasittande elever att delta i undervisningen.

Genom ett videosamtal i Google Meet kan elever som inte är på plats i skolan ta del av både genomgångar och grupparbeten på lektionerna.

Enkel lösning gör frånvarande till närvarande

– Vi lärare ringer upp eleven med ett videosamtal i Google Meet. Det innebär inget extra jobb för mig som lärare, ingen merkostnad för skolan och det är också enkelt för eleven, säger Robin Bräck, el- och energilärare på skolan.

Närvaro via videosamtal har testats på teoretiska lektioner för de elever som annars inte skulle ha kommit till skolan. Praktiska inslag, som laborationer, måste fortfarande göras på plats. Lösningen är dock inte tänkt att användas för alla elever.

– Man ska se det här som ett hjälpmedel och inte ett substitut. Vi använder det för för elever som inte har möjlighet att vara på plats i skolan.

Försöket med videosamtal är ett resultat av samarbete mellan elevhälsoteamet och lärarna och stöttas av skolledningen. Tina Westerlind är specialpedagog och biträdande rektor på skolan.

– Vi såg ett problem, och testade denna lösning. Det är en stor fördel med NTI Gymnasiet, att saker kan genomföras snabbt när det behövs, som i det här fallet, säger hon.

Elevhälsoarbetet är något som ägs av hela skolan och för att det ska fungera måste det finnas en samsyn hos samtliga – ledning, elevhälsoteam, lärare och elever. Enligt Tina Westerlind är arbetssättet i linje med skolans huvuduppdrag – att utveckla förmågor och stimulera lärandet.

I detta är videosamtalen ett bra alternativ och något som är enkel att komma igång med.

– Det krävs ingen extra licens eller teknik utöver det avtal med Google som våra skolor redan har. Det tar heller ingen extra tid. Vill man som skola testa detta är det dock viktigt att både lärarna, elevhälsan och skolledningen står bakom lösningen, säger Tina Westerlind.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>