Ta kontroll över din kompetens – säkra en plats på framtidens arbetsmarknad
Hem SkolNivåEftergymnasial Utbildning Ta kontroll över din kompetens – säkra en plats på framtidens arbetsmarknad

Ta kontroll över din kompetens – säkra en plats på framtidens arbetsmarknad

Publicerat av: Redaktionen

Hur ofta ser du till att fylla på med ny kunskap som kan stärka dig i din yrkesroll?

Ta kontroll över din kompetens – säkra en plats på framtidens arbetsmarknad

I en tid av snabb förändring och digital omställning behöver vi alla fundera på hur vi kan ta ansvar för den egna kompetensutvecklingen.

Och det behöver inte vara krångligt alls – redan i dag kan vi växla upp genom enkla medel.

Våra jobb och yrkesroller kommer att förändras. Det blev tydligt under 2020 då coronapandemins framfart började påverka alla delar av vårt samhälle, inte minst arbetsmarknaden och digitaliseringstakten. Här gäller det att ta ett eget ansvar för sitt lärande och sin kompetensutveckling. Då kan vi fortsätta att utföra våra jobb även om förutsättningarna förändras, och samtidigt bli mer attraktiva på framtidens arbetsmarknad.

– Kontinuerligt lärande är helt avgörande om vi ska kunna hänga med i den snabba utvecklingstakt som vi lever i. Som individer måste vi ta ett eget ansvar för att se till att vår kompetens inte blir utdaterad. Vi måste själva vara initiativtagare och äga situationen. Det borde ligga i allas intresse då det egna välmåendet gynnas av kompetensutveckling, säger Johanna Axelsson, HR-specialist på Hogia.

Hon menar att vi själva har bra koll på, eller åtminstone kan ta reda på, vad vi behöver lära oss för att kunna utföra vårt arbete bättre både i morgon och på längre sikt. Det behöver inte heller vara särskilt svårt att skapa en egen strategi för lärande. Första steget kan vara att lära sig något nytt inom ett område som man redan är intresserad av, och bygga vidare utifrån det. Då ökar förståelsen för den egna inlärningsprocessen och vilka källor informationen kan hämtas från.

– Vissa får ut kunskap genom att följa personer på LinkedIn som är kunniga inom det egna området, andra lyssnar hellre på poddar eller deltar i webbinarier. Att förstå hur du själv fungerar är viktigt för att nå framgång i lärandet, säger Johanna Axelsson.

Ytterligare ett tips från Johanna är att avsätta tid för regelbunden reflektion. Kanske passar det några minuter i slutet av varje arbetsdag? Då kan vi fundera på vad som har gått bra under dagen och vad som skulle kunna förbättras. För att befästa ny kunskap kan det även vara en god idé att bolla med kollegor för att ta del av fler perspektiv och tankar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>