Hem DEBATT Satsa på lärarna i vuxenutbildningen

Satsa på lärarna i vuxenutbildningen

Publicerat av: Redaktionen

Bra att regeringen vill satsa på vuxenutbildningen – men hur ska man klara av att få lärarna att räcka till?

Nu måste vi se en ännu större satsning på att göra läraryrket attraktivt, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

– Läget är allvarligt. På kort sikt så måste de lärare som lämnat skolan lockas tillbaka. Det kräver att man erbjuder bättre löner, en god arbetsmiljö och rimlig arbetsbelastning.

Andelen obehöriga fortsätter öka i skolan

Satsa på lärarna i vuxenutbildningen

Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Skolverkets siffror som presenteras i dag visar att över hälften av lärarna som har nyanställts läsåret 2016/17 saknar pedagogisk högskoleexamen. Andelen obehöriga i skolorna fortsätter alltså att öka. Följaktligen minskar andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen inom nästan alla skolformer, jämfört med läsåret före.

Statistiken visar också att nästan hälften av alla lärare som nyanställdes inom Komvux var personer som saknade pedagogisk högskoleexamen. Inom SFI-delen av komvux är situationen fortsatt allvarlig, endast 36 procent av SFI-lärarna är behöriga.

Satsningar på vuxenutbildning kräver satsningar på lärare och studie- och yrkesvägledare
Regeringen gör samtidigt stora satsningar på vuxenutbildning inom bl.a. Kunskapslyftet, med fler utbildningsplatser, ökade rättigheter att läsa in behörighet och nu senast satsningen på ett studiestartsstöd som innebär att 15 000-20 000 nya studerande ska rekryteras till komvux årligen. Lärarnas Riksförbund ser positivt på ambitionerna att få fler i arbete via dessa satsningar men de riskerar falla platt om man inte samtidigt satsar på lärarna och studie- och yrkesvägledarna.

– Kommuner och fristående skolor måste ta sitt ansvar och göra mer för att rekrytera behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Man måste erbjuda bättre lön och villkor. Men staten måste också pressa på mer för att vi ska se en snabb förändring. Det var ett stort misstag att utesluta dessa grupper ur Lärarlönelyftet och här måste skarpa initiativ komma från regeringen så att inte lärarna och syv:arna flyr vuxenutbildningen, understryker Åsa Fahlén.

Egna lokala lärarlönelyft krävs
– Fler kommuner måste också inse behovet och göra egna lokala lönelyft för att locka behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare till komvux. De många lärare som tidigare lämnat skolan måste förmås att återvända. Det kräver att man måste erbjuda bättre lön och villkor, säger Åsa Fahlén.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>