Hvilanstuderande på kungligt besök på Solliden!
Hem EFTER PLUGGET Hvilanstuderande på kungligt besök på Solliden

Hvilanstuderande på kungligt besök på Solliden

Publicerat av: Redaktionen

Den 8 augusti 2022 överlämnade de nyutexaminerade arboristerna Astrid Olsson och Julia Löfgren sitt examensarbete till Kungaparet på Solliden.

Examensarbetet med titeln Solliden i tiden omfattar en studie av trädens hälsa i Sollidens slottspark, och utgör även en meny med olika alternativa och välmotiverade förslag till nyplanteringar med ”…hänsyn till rådande trädgårdsstilar, Ölands natur och Sollidens och kungafamiljens historia”.

De nyutexaminerade arboristerna hade av Sollidens chefsträdgårdsmästare Anders Johansson blivit informerade om att Kungen skulle ta emot vid en privat audiens, och till deras stora glädje och överraskning tog även Drottning Silvia emot studenterna på sin namnsdag. Solliden är nämligen Kungaparets privata egendom, och båda hyser ett stort intresse för natur och trädgård, så examensarbetet kändes angeläget för dem båda.

På bilden diskuterar Kungaparet med arboristerna om lämpliga skötselåtgärder för den ofta sjukdomsdrabbade häckväxten buxbom, och vilka eventuella ersättningsväxter man kan beakta. I en separat bild ur examensarbetet framgår studenternas förslag. Det som var tänkt som en kort och högtidlig överräckning utvecklades till en intressant diskussion av en entusiastisk Kung, som började visa bilder ur sin privata mobiltelefon för att illustrera sina följdfrågor.

Han tog med de tidigare studenterna och handledaren Eric Danell för att få återkoppling på ett av Kungen uttänkt nytt trädgårdsprojekt, och Kungen ville att de innan hemresan skulle besöka stensättningen nära tennisbanan för att analysera ytterligare trädgårdsfrågor.

Hvilanstuderande på kungligt besök på Solliden!

Julia Löfgren och Astrid Olsson överlämnar examensarbetet ”Solliden i tiden – förslag till trädvårdsinsatser och växtval” till kungaparet.

Julia och Astrid arbetar idag som aktiva arborister i Stockholm och Lomma, och deras arbetsgivare blev mycket häpna när Julia och Astrid förklarade anledningen till sina ledighetsansökningar med så kort varsel. De svenska arboristerna har idag breda trädkunskaper som utöver klättring, beskärning och fällning också omfattar identifiering av träd och buskar, deras sjukdomar och vilka träd och buskar som passar en specifik växtplats. Solliden som växtplats är utmanande, konstaterar författarna i sitt examensarbete.

Tolerans mot den höga kalkhalten, närheten till havet och det torra klimatet är viktiga faktorer att beakta vid växtval, och författarna har bara föreslagit plantering av sådana vedartade växter som de själva har studerat under sin utbildning. Den moderna tvååriga eftergymnasiala arboristutbildningen omfattar bl.a. kunskaper om 500 olika vedartade växter, och i kursen Träden i samhället får studenterna lära sig att beakta såväl estetiska trädgårdsstilar som trädens betydelse för människans hälsa.

Examensarbetet skrevs inom ramen för Yrkeshögskolans arboristutbildning vid Hvilan Utbildning i Kabbarp, Skåne.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>