Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Bioteknik för sorgearbete och app för unga aktivister på UID20

Bioteknik för sorgearbete och app för unga aktivister på UID20

Publicerat av: Redaktionen

Ta klivet in i framtiden när designstudenter från hela världen visar sina examensprojekt i form av morgondagens produkter och tjänster.

Designhögskolan vid Umeå universitet rankas som en av världens främsta designutbildningar och årets virtuella examensutställning bjuder på en serie innovationer som sträcker sig från nanotekniska hjälpmedel vid sorgearbete och en app för unga aktivister till framtidens brandmän i klimatförändringens spår.

Den 4 juni presenterar avgångsstudenter sina projekt under Designhögskolans digitala examensutställning, UID20 Design Talks and Degree Show. Den 2 juni lanseras samtliga examensprojekt i det virtuella projektgalleriet – UID20 Project Gallery.

Bioteknik för sorgearbete och app för unga aktivister på UID20

Hur kan nanoteknik vara till hjälp i sorgearbete? Om det handlar ett av projekten som visas under examensutställningen UID20. Foto: Designhögskolan

Vad händer när de digitala produkter vi bär på kroppen börjar ”samarbeta” med vår biologi? Kan en app för unga skapa nästa generations aktivister i Greta Thunbergs fotspår?

Kommer de accelererande klimatförändringarna innebära att vi måste hitta nya sätt att leva med bränder i skog och mark?

Skulle en ny typ av eldrivna fordon på två hjul – med fokus på miljö, säkerhet och bekvämlighet – kunna locka en helt ny målgrupp att börja köra motorcykel?

Linda Bresäter, ställföreträdande prefekt vid Designhögskolan, berättar att studenterna arbetat med ett tydligt användarperspektiv, starka berättelser och visioner för ett bättre samhälle.

– Trots den omställning som covid-19 fört med sig under vårterminen har studenterna på ett fantastiskt sätt hittat lösningar och nya sätt att arbeta, säger hon. De har tagit sig an ett brett spektrum av utmaningar och hittat innovativa lösningar och lyft fram nya aspekter av hur vi människor lever, både nu och i framtiden. Under året har studenterna arbetat målmedvetet och motiverat för att växa som designers och utveckla designområdet. Den höga nivån på årets examensprojekt visar att de nu är redo att ta sig an nya utmaningar utanför Designhögskolan, runt om i världen.

Under UID20 kommer studenterna presentera sina examensprojekt under ett virtuellt, live-streamat event. Från sina lägenheter och hem i Umeå, Sverige och världen runt visar de upp sina projekt i bilder, videos och digitala 3D-modeller. Många av de 48 projekten tar avstamp i den digitala världen, ofta med målsättningen att göra teknologin mer mänsklig. Andra projekt bär en stark koppling till exempelvis sjukvård och hållbarhet.

Designhögskolans globala dragningskraft har lett till en högst internationell studentkår. Detta år representerar examensstudenterna femton olika nationaliteter. Utbildningsprogrammen och studentprojekten på Designhögskolan bedrivs i nära samverkan med såväl multinationella företagsjättar som forskningsinstitutioner, kommuner och landsting. Varje år deltar representanter från företag, organisationer och designbranschen vid eventet för att följa upp samarbeten med studenter, titta på demonstrationer och portfolios, och för att rekrytera nästa generations industridesigners.

Examensutställningen UID20, 4 juni, kl. 15.00

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>