Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Så undviker du långsamt internet

Så undviker du långsamt internet

Publicerat av: Redaktionen

När julen väl är avklarad och den värsta stressen har lagt sig kan internet vara en hjälp till avkoppling.

En del spelar spel och andra streamar en missad tv-serie. Här finns dock risk till ytterligare stress över fördröjningar på nätet.

Toke Høiland-Jørgensen forskar om nätverkskommunikation vid Karlstads universitet. I en avhandling förklarar han bland annat vad som ligger bakom fördröjningar på internet samt vad som kan göras för att undvika det.

– Det pågår en mängd initiativ för att minska fördröjningar på nätet. Det vi specifikt har tittat på är hur man gör routrar smartare för att undvika för stora dataköer i trådlösa nätverk, berättar Toke Høiland-Jørgensen. För den lite mer tekniskt kunniga finns det saker man själv kan göra för att undvika fördröjningar. Bland annat har vi tagit fram mjukvara som idag finns installerat i några typer av routrar. Den finns också tillgänglig för vem som helst att installera i den egna hemroutern.

Så undviker du långsamt internet

Toke Høiland-Jørgensen, doktorand inom datavetenskap vid Karlstads universitet

En mängd internettjänster är beroende av att data transporteras snabbt och utan fördröjningar över internet för att de ska kunna leverera förväntad kvalité till slutanvändaren.

Spel över internet, streamad video och videosamtal är några exempel på tjänster som kan drabbas av fördröjningar och därmed skapa frustration hos användaren då de inte fungerar korrekt. Spel laggar, streamad video buffrar och videosamtal hackar eller kanske till och med bryts.

– Internet består av en mängd nätverk sammankopplade av routrar där data passerar när de skickas över internet. Routrar ska ofta ta hand om flera sekvenser av data samtidigt och då kan köer uppstå. Ibland blir köerna överfulla vilket leder till fördröjningar och hög latens, säger Toke Høiland-Jørgensen.

Latens är ett tidsmått som indikerar hastigheten det tar för data att transporteras över internet. Hög latens betyder att data transporteras sakta och med fördröjningar. Låg latens är det som eftersträvas och som är nödvändigt för de tjänster som beskrivs ovan.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>