De bästa klasserna möts i Teknikåttans regiontävling
Hem EVENT De bästa klasserna möts i Teknikåttans regiontävling

De bästa klasserna möts i Teknikåttans regiontävling

Publicerat av: Redaktionen

Torsdag den 20 april är det regiontävling i Teknikåttan vid Umeå universitet, en nationell tävling i teknik och naturvetenskap.

De nio klasser i norr som lyckats bäst i kvaltävlingen gör då upp om vilken klass som går vidare till riksfinal på Tekniska museet i Stockholm den 25 maj.

Tävlingen består både av teoretiska och praktiska uppgifter. Som vanligt rör sig frågorna inom ämnesområdena teknik, biologi, fysik, kemi och matematik.

– Det är alltid lika spännande att vara med om tävlingen, säger Anna-Lena Lindskog, regional projektledare för Teknikåttan vid Umeå universitet. I år fyller Teknikåttan dessutom 30 år, vilket vi firar genom att arrangera rikstävlingen i samarbete med 100-årsjubilerande Tekniska museet i Stockholm.

Totalt deltog drygt 2 000 elever i norra regionen i kvaltävlingen i Teknikåttan. Av dessa gick nio klasser vidare till regiontävlingen:

• 8A Carlshöjdsskolan, Umeå
• 8:1 Duveds skola, Åre
• 8D Högalidskolan, Kiruna
• 8B Nipanskolan, Sollefteå
• 8A Sjöfruskolan, Umeå
• 8D Sjöfruskolan, Umeå
• 8A Svenstavik skola, Berg
• 8B Ängetskolan, Örnsköldsvik
• 8C Ängetskolan, Örnsköldsvik

Det vinnande laget får 10 000 kronor och en resa till riksfinalen som avgörs på Tekniska museet i Stockholm den 25 maj. Andrapristagarna får 7 500 kronor och tredjepristagarna 5 000 kronor till klasskassan.

Teknikåttan arrangeras gemensamt av tio universitet och högskolor i Sverige. Det är en rikstäckande tävling med syfte att väcka intresse för naturvetenskap bland ungdomar, att stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga, samt stärka deras självförtroende.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>