Online event: Hur påverkar AI barn och utbildning?
Hem EVENT Online event: Hur påverkar AI barn och utbildning?

Online event: Hur påverkar AI barn och utbildning?

Publicerat av: Redaktionen

Hur påverkas barn och utbildning av artificiell intelligens (AI)?

Vad kommer teknik så som ChatGPT ha för påverkan på barns lärande?

Den 19 april arrangerar the Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society (WASP-HS) ett nationellt event online med forskare och representanter från näringslivet för att diskutera möjligheter och konsekvenser med AI vad gäller barn och utbildning.

AI blir allt mer närvarande i vår vardag, och det gäller särskilt för barn. Från virtuella assistenter till pedagogiska spel, förändrar AI sättet som barn lär sig och interagerar med världen.

För att få en bättre förståelse för hur AI påverkar barn och utbildning samt vilka möjligheter och konsekvenser AI bidrar till, samlar WASP-HS forskare och representanter från näringslivet från hela Sverige vid eventet som arrangeras online den 19 april.

Online event: Hur påverkar AI barn och utbildning?

Teemu Roos, professor vid Helsingfors universitet, och Virginia Dignum, professor i ansvarsfull AI vid Umeå universitet, talar om hur barn och utbildning påverkas av AI.

– Vi kommer att utforska de potentiella fördelarna och utmaningarna med användningen av artificiell intelligens inom utbildning och hur det påverkar barn. Som föredragande för UNICEFs policyvägledning om AI för barn har jag sett hur AI kan vara en drivkraft för innovation, men också innebära risker för barn och deras rättigheter över hela världen. Därför behövs forskning och dialog med flera intressenter för att utforska metoder för att skydda och upprätthålla barns rättigheter i en AI-värld i utveckling, säger Virginia Dignum, professor i ansvarsfull AI vid Umeå universitet och programföreståndare för WASP-HS.

Eftermiddagen inleds av Virginia Dignum och fortsätter sedan med tal av Teemu Roos, professor vid Helsingfors universitet och ledare för AI-utbildningsprogrammet vid Finnish Center for AI.

AI:s påverkan på barns rättvisa, sociala samspel och utbildning
Under eventet kommer tre parallella diskussioner att hållas. Respektive diskussion leds av forskare inom, eller relaterad till, forskningsprogrammet och tar upp olika perspektiv vad gäller AI, barn och utbildning. Diskussionerna handlar om algoritmisk rättvisa för att skydda barn, vad barn har för förväntningar på AI och hur tekniken kan komma att påverka hur barn beter sig socialt, samt hur ny AI-teknik, så som exempelvis ChatGPT, påverkar barns utbildning.

– Under vår diskussion kommer vi att resonera kring hur man kan stödja en rättvis användning av AI i utbildningen som går längre än tekniska lösningar, så som att exempelvis inkludera sociala och kulturella lösningar i designprocessen bakom tekniken, säger Johan Lundin, professor i informatik vid Göteborgs universitet.

Eventet hålls på engelska. Se mer information om eventet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>