Hem NYHETER De har berättat om tobak för 3 000 elever

De har berättat om tobak för 3 000 elever

Publicerat av: Redaktionen

Tobaksfri duo i Västerbotten har under 2019 träffat 3 068 elever i 148 klasser på 108 skolor för att berätta om tobak och dess hälsokonsekvenser.

Besöken avslutas alltid med ett erbjudande om att skriva ett tobaksfritt avtal med en tobaksfri vuxen.

Folktandvårdens preventionsgrupp i Region Västerbotten består av sex tandhygienister som två och två tillsammans ansvarar för varsitt område i länet där det träffar elever i årskurserna 5 och 6

Stöd till ungdomar

Ulla Sundström och Emelie Larsson åker runt i Skellefteåområdet, Jane Nakitto och Maria Hermansson i södra Lappland, där de också haft hjälp av Carin Tjärnström i Tärnaby. För Umeåområdet ansvarar Helene Grahn och Linnea Westberg.

De har berättat om tobak för 3 000 eleverKlassbesöken är dessutom ett stöd för ungdomen under åren fram till skolavslutningen i årskurs 9.

– Att skolan är engagerad och följer upp det tobaksförebyggande arbetet är viktigt och de ser denna preventionsinsats som vi erbjuder som en del i skolans hälsofrämjande och drogförebyggande arbete, säger Yvonne Wiklund, projektledare vid Region Västerbottens folkhälsoenhet

Peppande kontaktperson

Antalet skrivna kontrakt varierar på länets skolor från runt 60 till 100 procent, men i snitt har 85 procent av eleverna på de mest aktiva skolorna i länet tecknat ett tobaksfritt avtal.

– Om skolan har en kontaktperson som peppar eleverna att välja tobaksfritt är det fler som tecknar kontrakt efter vårt klassbesök, säger Linnea Westberg, tandhygienist med samordningsansvar för Tobaksfri duo.

– Det är också bra att få prata med eleverna om fördelarna med att vara tobaksfri och de flesta blir väldigt förvånade över hur stor påverkan det har. Men också hur mycket användning av tobak påverkar både miljö och omgivning, säger hon

Stärkt självkänsla

Det inledande klassbesöket genomförs enligt en väl utarbetad struktur med aktiviteter och innehåll för att ge kunskap, stärka självkänslan och den tobaksfria normen.

Tobaksfri duo finns i alla kommuner i länet och på hundratals skolor i mer än 80 kommuner i landet, samt på Åland.

Finns i hela landet

– Att vara och förbli tobaksfri är viktigt för både den allmänna hälsan och munhälsan. Arbetet med Tobaksfri duo är ett mycket bra exempel på en framgångsrik folkhälsoinsats där olika organisationer samverkar mot ett gemensamt mål, ett tobaksfritt liv, säger Ulf Söderström, tandvårdsstrateg och ansvarig för preventionsgruppen.

– Det är sedan extra roligt att se hur denna satsning, som startade i Västerbotten för 27 år sedan, nu sprids och utvecklas över hela landet, säger han.

Fakta: Under 2019 besöktes 1602 elever i 86 klasser på 45 skolor i Umeåområdet. I Skellefteåområdet fick 722 elever i 34 klasser på 20 skolor besök och i södra Lapplandområdet var det 744 elever i 42 klasser på 29 skolor.

På fredag den 7 februari, under Västerbotten på Grand, På fredag den 7 februari, under Västerbotten på Grand, berättas mer om arbetet med Tobaksfri duo.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>