Nu har Poly och Glutt fått sällskap av Alfons Åberg

Alfons Åberg är inte stor och inte så stark och han slåss helst inte heller.

Han är glad och busig men kan också bli ilsken, svartsjuk och spökrädd. Många barn kan känna igen sig i Alfons och det gör att han är känd över hela världen.

Nu finns 10 av de omtyckta böckerna om Alfons Åberg i Polyglutt, den pedagogiska bilderbokstjänsten för förskolan. 15 % av Sveriges kommuner har redan valt att köpa Polyglutt till sina förskolor, vilket innebär att kommunernas förskolor nu har tillgång till Alfons.

”Det känns väldigt roligt att barn och pedagoger nu har möjligheten att lyssna på berättelser om Alfons som är så omtyckt”, säger Camilla Bengtsson, utbildad förskollärare och produktägare för Polyglutt på ILT Inläsningstjänst.

Den första Alfons-boken kom från tryckeriet 1972 och idag finns det totalt 26 böcker i Alfons-serien. 2017 hade böckerna tryckts upp i totalt 9,3 miljoner exemplar runt om i världen.

Alfons skapare är Gunilla Bergström. Gunillas son Pål Andersson, delägare på Alfons Åbergs rättighetsbolag Bok-Makaren AB, är glad och stolt över samarbetet med
ILT Inläsningstjänst.

”Vårt uppdrag är att sprida berättelserna om Alfons Åberg. Lustfyllt lärande och kreativitet är viktigt för oss i val av samarbeten. Genom att lansera berättelserna om Alfons Åberg via ILT Inläsningstjänsts digitala bilderbokstjänst kan vi tillgängliggöra böckerna för ännu fler barn och successivt på flera språk. Alfons finns redan översatt till över ett 30-tal språk och många av dessa kommer dyka upp i tjänsten över tid. Att den lilla figuren är älskad över språkgränserna är väldigt roligt att se”, säger Pål Andersson.