I år doftar julen kanel, saffran och rädsla
Hem POLITIK Den här julen doftar kanel, saffran och rädsla

Den här julen doftar kanel, saffran och rädsla

Publicerat av: Redaktionen

För många är julen en högtid som förknippas med dofter, och i år kommer Friends julkampanj rikta fokus mot en doft som kanske inte förknippas med julen.

När ett barn blir utsatt för mobbning, exempelvis via elaka meddelanden på sociala medier, då utsöndrar kroppen något som kallas feromoner.

Med hjälp av dessa har doftforskare tagit fram doften av rädsla, och denna lukt kommer i december månad att upplevas via reklampelare över hela Stockholm.

I år doftar julen kanel, saffran och rädsla– Att ta fram en negativt laddad doft som denna visade sig vara betydligt svårare än att skapa dofter som ger positiva associationer. Vi fick sätta oss in i ämnet för att se vad det är som kan associeras med rädsla och mobbning, för att sedan översätta dessa känslor och emotioner till noter och ingredienser. Framställningen av doften har varit spännande och lärorik, och vi är oerhört glada att vi har fått äran att vara med och bidra. Det har inte varit det lättaste projektet – men definitivt ett av de viktigaste vi har gjort, säger Yaroslav Shevchenko, Aroma Marketing.

Att inte bli sedd, att vara utanför, att bli kränkt fysiskt eller på sociala medier – är vardagen för 60 000 barn. Det motsvarar över 3000 fulla skolklasser, eller ett fullsatt Friends Arena. Denna jul ska vi inte enbart ägna en tanke åt de barn som blir utsatta för mobbning, utan vi vill att alla känner deras rädsla – och agerar. För att förstärka budskapet har Friends även tagit fram en kortfilm som skildrar hur mobbningen aldrig tar paus – inte ens under jullovet.

– Jullovet kan innebära en möjlighet till vila för barn och unga som är utsatta för mobbning som sker i skolans lokaler. Men i takt med att mobbning på sociala medier blir allt vanligare, försvinner hemmet som en trygg plats. Det är inte alltid lätt att förstå hur mobbning faktiskt känns, vilket kanske också är förklaringen till att människor inte alltid agerar. Vi gör därför allt i vår makt för att engagera fler i frågan, och därför är jag extra stolt att vi i år har fått med ytterligare ett element i vår kommunikation – och hoppas årets kampanj bidrar till att vilja agera mot mobbning, säger Maja Frankel, Generalsekreterare Friends.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>